reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Sikkerhetstjenesten BfV regner nå hele AfD som ekstremistisk. Her feirer statsministerkandidat Alice Weidel et godt valg i februar. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Tyskland stempler AfD som ekstremistisk – SPD vil forby partiet

Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har klassifisert ytre høyre-partiet AfD som en ekstremistisk, og Sosialdemokratene (SPD) mener partiet bør forbys.

Av NTB | 02.05.2025 19:43:42

Politikk: Ved å klassifisere partiet som ekstremistisk, gir sikkerhetstjenesten seg selv fullmakt til å overvåke partiet tettere enn før, blant annet ved å verve informanter og avlytte kommunikasjon mellom medlemmer.

Tidligere har deler av Alternativ for Tyskland (AfD) blitt klassifisert som ekstremistiske, deriblant ungdomspartiet og flere delstatspartier, skriver Tagesschau.

I 2021 ble partiet som helhet mistenkt for å være ekstremistisk, men det er først nå BfV har trukket en konklusjon.

AfD ble nest størst med 20,8 prosent av stemmene i valget februar, men ingen av de øvrige partiene vil samarbeide med dem.

De får støtte fra USAs utenriksminister Marco Rubio, som går hardt ut mot Tyskland.

– Tyskland ga akkurat etterretningstjenesten nye fullmakter til å overvåke opposisjonen. Dette er ikke demokrati, det er tyranni i forkledning, skriver Rubio på X.

– Det som virkelig er ekstremt, er ikke det populære AfD – som kom på andreplass i det siste valget – men heller etablissementets dødelige åpne grenser-innvandringspolitikk som AfD motsetter seg, fortsetter USAs utenriksminister.

– Tyskland bør endre kurs, avslutter han.

– AfD er et angrep på Tyskland, sier Klingbeil til avisen Bild.

– De ønsker et annet land, de vil ødelegge demokratiet vårt. Og vi må ta dette på største alvor, sier han.

– AfD representerer et etnisk konsept som diskriminerer hele befolkningsgrupper, og de behandler innbyggere med migrasjonshistorikk som andreklasses tyskere. Deres holdning reflekteres i rasistiske uttalelser, særlig mot innvandrere og muslimer, sier innenriksminister Nancy Faeser.

Sentrale politiske stemmer advarer imidlertid mot å gå raskt fram.

– Jeg tror dette er noe man ikke skal forhaste seg med, sier SPDs avtroppende statsminister Olaf Scholz.

AfD bestrider at de er ekstremister og har i lengre tid kjempet i rettsvesenet mot en slik klassifisering.

Det gjenstår fortsatt en rettsavgjørelse for å fastslå at den nye klassifiseringen er lovlig, og det ventes også at AfD vil utfordre beslutningen ytterligere i rettsvesenet.

– AfD blir offentlig diskreditert og kriminalisert rett før et regjeringsskifte. Partiet vil fortsette å forsvare seg juridisk mot disse ærekrenkende uttalelsene som setter demokratiet i fare, sier Weidel og Chrupalla i en felles uttalelse.

– Beslutningen fra BfV er bare tullball, har ingenting med lov og rett å gjøre og er ren politikk i kartellpartienes kamp mot AfD, sier partiets nestleder Stephan Brandner.

Partiets to ledere Alice Weidel og Tino Chrupalla kaller BfVs konklusjon for «et hardt slag mot demokratiet» og sier den er politisk motivert.

Ifølge de tyske sosialdemokratenes leder Lars Klingbeil vil den nye regjeringen vurdere et forbud mot AfD.

Ifølge BfV er AfD et parti «som strider mot grunnleggende prinsipper i grunnloven, deriblant menneskeverd, en rettsstat og demokratiske prinsipper».

Flere nyheter: