Menu
Slike stridsvogner av typen Leopard 2 står på ønskelisten til Ukraina. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Tysk produsent kan levere 139 Leopard-stridsvogner til Ukraina

Den tyske produsenten Rheinmetall uttaler at den kan levere 139 stridsvogner av typen Leopard til Ukraina innen begynnelsen av 2024, dersom det trengs.

Av NTB | 24.01.2023 04:05:05

Politikk: 29 Leopard 2A4-stridsvogner kan leveres innen april/mai, og ytterligere 22 av samme modell ved utgangen av 2023 eller tidlig i 2024. Det uttaler en talsperson for Rheinmetall til det tyske mediehuset RND.

I tillegg kan produsenten tilby 88 eldre Leopard 1-stridsvogner, uttaler talspersonen, uten å oppgi noen tidsramme for leveranser av disse.

Samtidig melder ABC at tolv land ifølge en ukrainsk tjenestemann er enige om å forsyne Ukraina med rundt 100 Leopard 2-stridsvogner hvis Tyskland gir eksporttillatelse. Ifølge tjenestemannen ble enigheten inngått på et møte på den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland fredag.

Tyskland har kommet under press fra Ukraina og noen Nato-allierte, blant dem Polen, om å forsyne Kyiv med tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner for å forsvare landet mot Russlands invasjon.

Den tyske statsministeren Olaf Scholz har så langt ikke villet si ja til at andre europeiske land kan sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina. Men utenriksminister Annalena Baerbock sa til den franske TV-stasjonen TF1 søndag at Tyskland ikke vil hindre Polen i å sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina.

Mandag fulgte EUs utenrikssjef Josep Borrell opp og sa at Tyskland ikke blokkerer for eksport.

Polen vil formelt be Tyskland om lov til å levere Leopard-stridsvogner til Ukraina. Det er uklart hvor lang tid behandlingen av søknaden vil ta.