LIVESENTER
Menu
FNs generalsekretær António Guterres håndhilser på Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar ved besøket hos det felles kontrollsenteret (JCC) i Istanbul, bemannet av ansatte fra FN, Tyrkia, Russland og Ukraina. Arkivfoto: Khalil Hamra / AP / NTB

Tyrkia tror på fortsatt russisk-ukrainsk avtale om korneksport

Tyrkia har tillit til at Ukraina og Russland vil bli enige om å forlenge avtalen om eksport av korn via Svartehavet når Russland og FN møtes mandag.

Av NTB | 12.03.2023 22:04:12

Krig og konflikter: Dagens korneksportavtale utløper 18. mars. Mandag vil neste runde med diskusjoner rundt en forlengelse avholdes i Genève.

Søndag sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar til det statlige nyhetsbyrået Anadolu at Russland og Ukraina har en positiv innstilling som vil føre til et positivt resultat.

Det russiske utenriksdepartementet sier imidlertid at russiske representanter ennå ikke hadde deltatt i samtaler om å forlenge avtalen.

Opprinnelig inngikk Russland og Ukraina separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn.

I Genève møtes en delegasjon fra Russland og toppsjef i FNs handelstjeneste Rebeca Grynspan.

Avtalene ble framforhandlet ved hjelp av Tyrkia og FN. De har bidratt til å dempe faren for en global matvarekrise siden Russland og Ukraina er to av verdens største mateksportører, og Russland er verdens største eksportør av kunstgjødsel.

Kornavtalen var også tema da FNs generalsekretær António Guterres møtte den ukrainske ledelsen i Kyiv onsdag. Ifølge Guterres har rundt 23 millioner tonn korn blitt eksportert fra Ukraina siden august 2022.

Først seiler skipene ut fra Ukrainas havner og inn i tyrkisk farvann. Deretter inspiseres de av representanter fra både Russland, Ukraina, Tyrkia og FN. Så frakter de matvarer og korn til verdens matmarked. Det er kornavtalens mantra.

Når skipene returnerer, inspiseres de på nytt før de får seile tilbake til Ukraina for å bli lastet på nytt. Avtalene fra i sommer utløper på lørdag, og deres levetid har vært truet flere ganger på grunn av angrep på havner fra begge parter i krigen.

Avtalene er viktige for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika. Ved at tonnevis av ukrainsk korn når internasjonale markeder, hindres også en kraftig prisstigning. Selv om avtalen har fungert, er forsendelsene fortsatt betraktelig lavere enn hva de var før Russlands invasjon.

Etter invasjonen av Ukraina i fjor blokkerte Russland alle ukrainske havner. Svartehavskorninitiativet mellom FN, Tyrkia, Ukraina og Russland kom i stand i juli 2022. Det tillater kontrollert korneksport fra tre svartehavshavner. Ukraina gjenopptok eksporten av korn, mens Russland fikk garantier for sin eksport av gjødsel og korn.

I november ble den opprinnelige avtalen forlenget med fire måneder.

(©NTB)