
Tyrkia planlegger avstemning om Finlands Nato-søknad
Den tyrkiske nasjonalforsamlingen skal etter planen stemme over den finske Nato-søknaden denne uken. Når det konkret skjer, er imidlertid uklart.
Politikk: Avstemningen var planlagt klokka 13 norsk tid, men i 16-tiden torsdag hadde det fortsatt ikke kommet en avklaring.
Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat, som siterer en ikke navngitt kilde i det tyrkiske statsapparatet, kan behandlingen bli utsatt til lørdag eller mandag neste uke.
– Sannsynligheten for at ratifiseringen skjer i dag er 0,0001 prosent, sier kilden.
Årsaken er at det er flere tidkrevende saker som skal behandles i nasjonalforsamlingen, blant annet penger til oppryddingen etter jordskjelvkatastrofen i februar og pensjon.
Det finske nyhetsbyrået STT siterer imidlertid en anonym kilde i nasjonalforsamlingen som sier at en avstemning kan skje i løpet av torsdagskvelden.
17. mars sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at regjeringen er klar til å slippe inn Finland, men ikke Sverige. Også den tyrkiske opposisjonen støtter finsk Nato-medlemskap.
Finland og Sverige snudde i Nato-spørsmålet etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. De to landenes søknader ble akseptert under Nato-toppmøtet i Madrid i juni og har siden i tur og orden blitt ratifisert av medlemslandenes nasjonalforsamlinger.
En talsmann for Ungarns statsminister Viktor Orban ba onsdag Sverige om å «skvære opp» og ta stilling til «en mengde klager» for at nasjonalforsamlingen skal ratifisere Nato-søknaden.
Sverige håper fortsatt å bli med i alliansen i tide til Nato-toppmøte i Vilnius i juli. Eksperter tror at Tyrkia først vil ta stilling til søknaden etter valget i mai.
Finland fikk mandag ja fra Ungarns nasjonalforsamling. Dermed gjenstår kun tyrkisk godkjenning før landet kan tre inn i Nato som forsvarsalliansens 31. medlem.
Prosessen har kun møtt motbør i Ungarn og Tyrkia. Erdogan har sagt at et Nato-ja til Sverige avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører. Tyrkia har krevd at Sverige utleverer en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.
(©NTB)