Menu
TV-aksjonen går i år til Barnekreftforeningen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

TV-aksjonen fyller 50 år – har satt ny rekord i år

Over 366 millioner kroner er foreløpig kommet inn til den årlige TV-aksjonen søndag kveld. Det er ny rekord. I år går pengene til Barnekreftforeningen.

Av NTB | 20.10.2024 23:29:14

Kultur og underholdning: Opptellingen av de innsamlede pengene fra bøssebærere over hele landet viste i 23-tiden at det var kommet inn 366,9 millioner kroner til aksjonen.

– Det er et fantastisk resultat, som hele Norge har bidratt til. Nå kan vi realisere drømmen om å tilby familier med alvorlig syke barn et hjem hjemmefra, sier daglig leder Trine Nicolaysen i Barnekreftforeningen til NRK.

– Jeg er enormt imponert og rørt over innsatsen og engasjementet for årets TV-aksjon. Bøssebærere, frivillige og givere over hele landet har bidratt til at Barnekreftforeningen nå kan hjelpe mange barn med alvorlig sykdom og familien deres, sier Nicolaysen i en pressemelding søndag kveld.

– Dette er en dugnad for hele landet. Resultatet er enestående for hele landet. Jeg tror Norge er det landet som per innbygger får inn mest penger, og det kan vi være veldig stolte av. Det felles løftet ved at vi står sammen, det tror jeg er utrolig viktig for landet, sier dronning Sonja til NRK.

Dronningen er høy beskytter for TV-aksjonen, noe hun også var i den første TV-aksjonen for 50 år siden. Siden den gang har hun vært beskytter flere ganger, sist i 2019.

I årets TV-aksjon, som er den 50. i rekken, går inntektene til Barnekreftforeningen og etablering av familiehus. Det skal etableres familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo – hvor barn med alvorlig sykdom og deres familie kan bo sammen mens barnet får behandling.

– Vi ser engasjement over hele landet – mer enn vi noen gang kunne drømt om. Vi har full bøssebærerdekning veldig mange steder, og jeg må bare si at det er utrolig rørende å se det engasjementet som rører seg, sa Lein til TV 2 tidligere på kvelden.

Ifølge TV-aksjonen har det norske folk gitt 7 milliarder kroner siden 1974, rundt 30 millioner kroner hvis man regner om til dagens kroneverdi.

– Det er et astronomisk beløp og meget imponerende. Det viser den store givergleden som det norske folk har. Vi må være takknemlige for at vi kan stole på hverandre, for vi må gjøre dette sammen. Her står vi alle sammen om en god sak, sier dronning Sonja.

– Jeg har bare møtt positive og hyggelige folk som er engasjerte i denne dugnaden. Det er dyrtid om dagen, og mange sliter kanskje litt ekstra med økonomien. Men at så mange fortsatt åpner døra og gir til TV-aksjonen, er rørende og flott, sier Gharahkhani.

Før han ble heltidspolitiker, jobbet Ap-politikeren som radiograf på sykehus og møtte mange med kreft som ble sendt til undersøkelse.

– Man går aldri ubemerket fra å møte barn som står midt i kampen mot kreft. Derfor var det viktig for meg å stille opp for årets TV-aksjon. Annenhver dag blir et barn i Norge rammet av kreft, dette rammer altfor mange, sier Gharahkhani.

Som i fjor gir regjeringen 50 millioner kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortalte om bidraget da han deltok i NRKs sending og gikk med bøsse i Asker kommune.

– TV-aksjonen 2024 går til et svært godt formål. Med familiehusene vil Barnekreftforeningen gi familier bedre muligheter til å ta vare på hverandre og være sammen i den vanskelige tiden når et barn har blitt alvorlig sykt, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Fjorårets TV-aksjon til Redd Barna endte med å samle inn 311 millioner kroner. Neste år går innsamlingen til stiftelsen Atlas-alliansen, en paraplyorganisasjon for sju organisasjoner av og for funksjonshemmede.

– Ikke være nærsynte og bare se på dem som lider rett foran oss. Det er trist at TV-aksjonen ikke hjelper oss med å løfte blikket, slik de pleier, sier han.

– Her er det et spørsmål om hva norsk frivillighet skal bruke ressursene sine på. Hva ekstra penger på toppen av velferdssystemet bør gå til, og hvordan vi kan bruke denne filantropiske kapitalen best mulig, sier Mofoss.

TV-aksjonen har fått framlagt kritikken ifra Mofoss, men valgt å ikke kommentere den.

Innsatsen til de mange bøssebærerne landet rundt imponerer markeds- og næringslivsansvarlig Shamaila Marita Lein i TV-aksjonen.

I Drammen deltok stortingspresident Masud Gharahkhani som vanlig selv med å gå med innsamlingsbøsse i nabolaget.

I forbindelse med TV-aksjonen arrangeres det også en auksjon. Her kan man blant annet by på en middag med Gro Harlem Brundtland, en vase laget av dronning Sonja og Frank Løkes chipspose fra Mount Everest.

Alle er ikke enige i valget av årets formål for TV-aksjonen. Tidligere fagdirektør Eirik Mofoss i Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) sier til Dagbladet at han mener at også årets aksjon bidrar til et godt formål, men at man denne ene dagen i året bør løfte blikket og hjelpe de som trenger det mest.

(©NTB)

Flere nyheter: