Trump og Syrias president møttes – første på 25 år
USAs president Donald Trump møtte tirsdag Syrias midlertidige president Ahmed al-Sharaa. Møtet er det første mellom de to landenes ledere på 25 år.
Politikk: Møtet fant sted mens Trump er på rundreise i Midtøsten og etter at han tirsdag kunngjorde at alle sanksjoner mot Syria skal fjernes.
De to møttes bak lukkede dører, og journalister fikk ikke tilgang. Det hvite hus har ikke opplyst hvem andre som var med på møtet, og det er ikke kjent hva de snakket om.
Sharaa ble utnevnt som president i januar, en måned etter at regimet til Bashar al-Assad ble veltet i en lynoffensiv ledet av islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Trump og Sharaa deltok onsdag også på et digitalt møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Saudi-Arabias kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.
Erdogan sa i møtet at Trumps avgjørelse om å fjerne Syria-sanksjonene er av historisk betydning, og at Tyrkia vil fortsette å støtte den syriske regjeringen i kampen mot terrorgrupper, særlig IS, ifølge Anadolu.
Ifølge ham er det syrernes «tid til å stråle», og å lette sanksjonene vil «gi dem en sjanse til å oppnå storhet».
Kunngjøringen om at sanksjonene oppheves, ble møtt av jubel i gatene i Syria, der folk skjøt opp fyrverkeri, veivet med flagg og tutet fra biler.
Landets utenriksdepartement omtaler kunngjøringen som «et viktig vendepunkt for det syriske folk idet vi forsøker å komme ut av et langt og smertefullt kapittel med krig».
Syrias økonomi vaklet allerede før krigen som har herjet landet, brøt ut i 2011. USA har hatt sanksjoner mot landet helt siden 1979, fordi det av amerikanerne har vært regnet som en statlig sponsor av terrorvirksomhet.
Andre i Vesten, blant dem EU, har allerede opphevet sanksjonene.
Etter møtet med Sharaa ventes Trump å møte Golfrådet, som består av Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, før han drar til Qatar. Deretter venter en tur til De forente arabiske emirater.
Første stopp på turen var Saudi-Arabia, der det ble gitt lovnader om storstilte saudiarabiske våpenkjøp og investeringer i USA.
Trump synes ikke å ha planer om å dra innom Israel, noe som har vekket oppsikt.
Flygaven vekker både juridiske og etiske spørsmål – og også sikkerhetsspørsmål rundt at en fremmed makt leverer et presidentfly. Demokratiske politikere beskylder Trump for korrupsjon, men presidenten selv avviser at flyet er en bestikkelse.
Qatar har vært en viktig mekler i krigen mellom Israel og Hamas, og denne uka bidro landets myndigheter til å sikre løslatelsen av det amerikansk-israelske gisselet Edan Alexander.
Trump sa før møtet at han ønsker å gi Syria, som er på vei ut av mer enn et tiår med borgerkrig, en sjanse til å skape fred.
Turen til Midtøsten Trumps første offisielle utenlandstur siden han igjen ble USAs president – bortsett fra en kort tur til Vatikanet i forbindelse med pave Frans’ begravelse.
Turen til Qatar kommer etter oppstyr og kritikk rundt Qatars tilbud om å gi Trump et luksusfly verdt 400 millioner dollar til bruk som et nytt presidentfly og så til personlig bruk etter presidentperioden.
(©NTB)