Trump med tollbrev til EU – tollsats på 30 prosent på EU-varer
Etter lengre forhandlinger med EU trapper USAs president Donald Trump brått opp handelskrigen med varsel på Truth Social om at EU-varer får toll på 30 prosent.
Politikk: Tollsatsen på 30 prosent på EU og Mexico, to av USAs største handelspartnere, gjelder fra 1. august, står det i brevene som Trump har sendt til de to.
Trump skriver at USA vil fortsette å samarbeide med EU, til tross for det store handelsunderskuddet som han kaller en nasjonal sikkerhetstrussel.
– Likevel har vi bestemt oss for å gå fremover, men kun med en mer balansert og rettferdig handel. Derfor inviterer vi dere til å delta i USAs ekstraordinære økonomi, det uten tvil største markedet i verden, skriver Trump i EU-brevet, som er adressert til EU-kommisjonsleder Ursula von der Leyen.
– Vi har hatt flere år på oss til å diskutere vårt handelsforhold med EU, og vi har besluttet at vi må vekk fra disse langsiktige, store og vedvarende handelsunderskuddene, skriver han.
–Vårt forhold har dessverre vært langt fra gjensidig, legger han til.
Men hun understreker at EU vil fortsette å arbeide for en avtale innen 1. august, noe EU hele tiden har prioritert. Hun sier at en så høy tollsats på EU-produkter vil være sterkt forstyrrende for de transatlantiske forsyningskjedene.
Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer Trumps tollvarsel og sier at EU nå må forberede seg på å innføre mottiltak.
– Dette kommer etter flere uker med intenst engasjement fra EUs side, på basis av et godt tilbud, i god tro. Mer enn noensinne er det nå opp til EU-kommisjonen å understreke Unionens faste beslutning om å forsvare europeiske interesser på resolutt vis, sier han.
Tre tjenestepersoner i EU sier til Reuters at de mener trusselen om 30 prosent toll fra 1. august er forhandlingstaktikk.
Tidligere denne uka sa EUs handelskommissær Marco Sefcovic at de var nær ved å lande en handelsavtale med USA. Han mente da at EU var spart for høyere tollsatser som dem andre land hadde fått varsel om.
– Høy toll på varer fra EU til USA kan indirekte ramme norsk næringsliv, som er tett integrert i europeiske verdikjeder, sier næringsminister til NTB.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 mener at Trumps tolltiltak kan slå tilbake på USA selv:
– Dette rammer amerikanerne mest, mye mer enn andre. Vekstanslagene for USA har blitt betydelig nedjustert i år. Så dette er selvskading fra USAs side.
Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen kaller tollsatsen meningsløs og kortsiktig. Også han sier at EU står klar med mottiltak.
BGA sier at global handel er preget av kaos siden Trump først kunngjorde høy toll i april Handelskrigen mot resten av verden har forstyrret forsyningskjedene og ført til usikkerhet og sammenbrudd i etterspørselen.
Ifølge BGA er det for tidlig å se de fulle konsekvensene av USAs uberegnelige handelspolitikk, men gjør det klart at EU må gjøre seg mer uavhengig av handel med USA i framtiden.
USA er Tysklands største handelspartner, men tysk eksport til USA har falt 7,7 prosent til sitt laveste nivå siden 2022 etter at handelsuroen startet. Ikke minst er det amerikanske markedet viktig for bilindustrien.
Tysklands økonominister Katherina Reiche sier at tollen på EU-produkter vil ramme hardt både i Europa og i USA, og at det er maktpåliggende å finne fram til en pragmatisk løsning raskt.
I brevet til Mexico vedgikk han at landet har bidratt til å redusere flommen av migranter og fentanyl til USA. Men han sier at det ikke er gjort nok for å stanse narkotikasmuglingen og narkotikakartellene.
Mexico kaller tollen urettferdig, mens landets finansdepartement sier de fortsatt jobber for å få til et alternativ til 30 prosent toll innen 1. august.
Mexico er kanskje det landet som blir hardest rammet av Trumps toll, siden 80 prosent av landets eksport går til USA.
Da den amerikanske presidenten innførte de opprinnelige tollsatsene 2. april tidligere i år, fikk EUs varer 20 prosent, mens varer fra Norge ble ilagt 15 prosent.
Da aksjebørsene raste etter kunngjøringene, satte Trump tollen på pause i 90 dager og lovte forhandlinger. Så langt har han bare lyktes å få til begrensede avtaler med tre land – Storbritannia, Kina og Vietnam.
Fram til 1. august gjelder fortsatt tollpausen for de fleste land, med en grunntoll på 10 prosent. Trump har gjennom tollbrevene oppfordret land og bedrifter til å flytte produksjon til USA, da dette ifølge ham vil gjøre at de unngår toll.
Med de høye tollsatsene oppfyller han løfter fra valgkampen da han hevdet at USA var blitt utnyttet av andre land i flere tiår.
Det er imidlertid lettere sagt enn gjort å overføre produksjon til USA. Det kan ta år å bygge opp nye fabrikker, og det må i mange tilfeller store subsidier til for å bygge ut infrastruktur. For bedriftene vil høyere lønninger i USA også veie tungt.
Von der Leyen svarer på Trumps opptrapping av handelskrigen med at EU vil gjøre det som er nødvendig for å forsvare EU-landenes interesser, inkludert mottiltak om nødvendig.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) advarer mot at USAs varslede toll på EU-varer kan få konsekvenser for norske bedrifter.
Også det tyske eksportforbundet BGA mener Trump-utspillet er forhandlingstaktikk, men understreker at EU ikke må la seg overkjøre og i stedet søke en løsning på like fot. En avtale er imidlertid viktig.
Lørdag publiserte Trump samtidig et tilsvarende brev til Mexicos president Claudia Sheinbaum, hvor også deres varer ilegges toll på 30 prosent.
Trump har sendt tollbrev til over 20 land. De ulike satsene har variert i styrke. Eksempelvis har Brasil blitt varslet om toll på 50 prosent på varene de selger til USA, mens Canada har fått brev om toll på 35 prosent.
(©NTB)