Menu
Bilder tatt av politiet i forbindelse en aksjon mot organiserte svindlere i Romania. Tre rumenske menn ble pågrepet da lokale myndigheter gikk til aksjon på oppdrag fra Økokrim. De tre er siktet for grovt bedrageri og ID-tyveri. Foto: Politiet / NTB

Tre menn pågrepet i Romania – skal ha svindlet Finn.no-selgere for millioner

Tre menn er pågrepet i Romania under en Økokrim-ledet aksjon mot angivelige Finn.no-svindlere. Flere hundre nordmenn kan ha tapt mange millioner kroner.

Av NTB | 11.10.2023 09:42:40

Kriminalitet og rettsvesen: Minst 400 nordmenn er blitt lurt til å oppgi BankID til svindlere i Romania. Økokrim har så langt ikke oversikt over hvor store verdier som kan ha gått tapt i bedrageriene, men opplyser til NTB at det samlede tapet trolig er på mange millioner kroner.

Etterforskningen har pågått siden januar, opplyser Økokrim i en pressemelding. Tre menn ble pågrepet under aksjonen i Bucuresti i går. To av dem er begjært utlevert til Norge, siktet for grovt bedrageri og ID-tyveri.

– Vi mener vi har tatt to av dem som står bak, men vi utelukker ikke at det blir flere pågripelser i denne saken, sier statsadvokat Anne Allum i Økokrim til NTB.

– Det er ikke noe som peker mot norske medvirkere, men det vil den videre etterforskningen antakelig avklare, sier hun.

Gjerningspersonene i sakskomplekset har sendt ut over 10.000 målrettede SMS-er som fremstår som de kommer fra Statens vegvesen. Økokrim tror det er store mørketall i saken, som i saker der fornærmede ikke har anmeldt fordi banken har dekket tapet.

Gjerningspersonene har sendt SMS til personer som nylig har fått godkjent salgsmelding for kjøretøy i Statens vegvesens selvbetjeningsløsning.

Mottakeren får beskjed av svindlere om at salgsmeldingen ikke ble godkjent, og at de må følge lenke for å godkjenne på nytt. Lenken har ført ofrene til en nettside som fremstår som Vegvesenets side for registrering av salgsmelding, men som i realiteten er en phishing-side.

Formålet er å stjele BanklD-informasjon som kan gi tilgang til fornærmedes bankkonti. Gjerningspersonene har overført penger fra disse bankkontoene til bankkontoer og kryptotjenester som de disponerer.

– Digitale bedragerier på tvers av landegrensene er vanskelig og ressurskrevende å etterforske, men denne saken viser at det er mulig å finne gjerningspersonene, selv om de ikke oppholder seg i Norge, sier Allum.

– Det er tatt beslag blant annet i mobiltelefoner og datautstyr, og mye av den gjenstående etterforskningen dreier seg om gjennomgåelse av disse, samt avhør av de siktede, sier Allum.

De siktede har vært gjennom innledende avhør, men det er for tidlig å si hva de har forklart og hvordan de stiller seg til siktelsen, ifølge statsadvokaten. De får oppnevnt norske forsvarere når de er utlevert hit til landet.

Det kan først skje når begjæringen har vært gjennom rettslig behandling.

Økokrim har også samarbeidet med private aktører, som blant annet BankID og Visma under etterforskningen av saken så langt, samt fått bistand fra rumenske DIICOT (Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism) og det nasjonale politiet (Romanian National Police – Combatting Organized Crime Directorate, Cybercrime Unit).

– Økokrim oppfordrer alle som har vært utsatt for bedragerier, der de har fulgt en lenke fra Statens vegvesen, om å anmelde saken til sitt lokale politi, sier statsadvokaten.

Rundt 40 rumenske politifolk deltok i aksjonen i Bucuresti tirsdag. Mannskaper fra Økokrim var på plass under aksjonen. Saken skal nå etterforskes videre i Norge.

(©NTB)

Flere nyheter: