Tre europeiske forskere deler nobelprisen i fysikk
Nobelprisen i fysikk 2023 deles mellom tre forskere for deres studier av elektroner som sendes ut i ekstremt kortvarige lysglimt.
Kuriosa og kjendiser: Prisen ble kunngjort av sekretæren i Kungliga Vetenskapsakademien, Hans Ellegren, tirsdag.
De som deler prisen på 11 millioner svenske kroner, er de tre europeiske forskerne Pierre Agostini, Ferenc Krausz og Anne L’Huillier.
«De tre får prisen for eksperimentelle metoder som genererer attosekundpulser av lys for studier av elektrodynamikk i materie», lyder begrunnelsen.
Dette er kjent som attosekund-fysikk og gjør at forskere kan se naturen og ekstremt kortvarige fenomener på en måte som ikke var mulig før, skriver forskning.no.
Anne L’Huillier er fransk-svensk og arbeider ved universitetet i Lund. Franskmannen Pierre Agostini forsker ved Ohio State-universitetet i USA, mens ungareren Ferenc Krausz arbeider ved Ludwig-Maximilians-universitetet i Tyskland.
– Det er i høyeste grad en svært god pris og et stort gjennombrudd. Det er snakk om et verktøy som gjør det mulig å se ting som man ikke skulle tro det var mulig å se, sier Bjørn Samset til forskning.no. Han er fysiker og jobber som forskningsleder ved Cicero, senter for klimaforskning.
Samset sammenligner det med et strobelys som på et dansegulv kanskje blinker noen ganger i sekundet, slik at man får raske glimt. I attosekund-fysikk skjer disse glimtene med ekstremt korte tidsintervaller, tilsvarende en brøk som har 18 nuller under delestreken (1/1.000.000.000.000.000.000).
Årets tre vinnere får prisen for forskjellige bidrag til denne oppdagelsen.
(©NTB)