Menu
Sebastian Coe og WA tok en omdiskutert avgjørelse torsdag. Foto: Ronald Zak / AP / NTB

Transkjønnede utøvere fordømmer friidrettens utelukkelse: – Nedslående og skuffende

Flere transseksuelle idrettsutøvere går hardt ut mot beslutningen om at transkvinner nå nektes deltakelse i framtidige konkurranser.

Av NTB | 24.03.2023 11:14:09

Sport: I fjor gjorde Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) og Det internasjonale rugbyforbundet et lignende vedtak.

Friidrettsforbundet begrunner sitt standpunkt med at det er behov for å «beskytte kvinnekategorien».

Den transseksuelle canadiske syklisten Kristen Worley, som har utfordret kjønnspolitikken til Den internasjonale olympiske komité (IOC), reagerer skarpt.

– Det som skjer nå, er at de mest sårbare blir ekskludert fra idretten, mer av politiske årsaker enn basert på vitenskap og forskning, sier Worley til Reuters.

– Dette får konsekvenser ikke bare på internasjonalt nivå, men følgelig i samfunn over hele verden, inkludert samfunn i USA, legger Worley til.

Den internasjonale friidrettspresidenten Sebastian Coe sier torsdagens avgjørelse ble tatt etter å ha konsultert 40 medlemsforbund, trenere, idrettsutøvere, transpersoner, FN-eksperter og IOC.

Mens noen hevder at det å gå gjennom mannlig pubertet gir transkjønnede kvinner fysiske fordeler, sier tilhengere av transpersoners deltakelse i idrett at det ikke er gjort nok forskning på om transkjønnede kvinner har noen fordel.

Worley mener forestillingen om at transkjønnede kvinnelige idrettsutøvere dominerer kvinneidretten er tull.

– Dette er et rent politisk grep fra Sebastian Coe og World Athletics for å håndtere høyreorienterte spørsmål, politiske relasjoner og potensielle sponsorer som finansierer World Athletics i dag, sier syklisten.

– Det er ingen fin måte å si dette på. Hatkreftene som er der ute, som ikke vil at transpersoner skal eksistere i samfunnet vårt … vil ta dette som en seier og vil si «ok, la oss gå videre til neste ting», sier hun.

Flere kvinnelige friidrettsprofiler ønsker på sin side WA-avgjørelsen velkommen. Det gjelder blant annet den britiske løperen Emily Diamond. Hun tvitret torsdag meldingen «takk for at dere fulgte vitenskapen».

«Et stort skritt for rettferdighet og beskyttelse av kvinnekategorien. Forhåpentlig vil dette være regelen på alle nivåer nå, ikke bare elitearrangementer,» fortsatte Diamond.

Hun var med og tok bronse på stafetten over 4 x 400 meter under OL i Rio i 2016.

Maratonløperen Mara Yamauchi tvitret på side: «Gode nyheter! Merkelig å feire noe som er sunn fornuft.»

Syklisten kaller beslutningen både nedslående og skuffende.

Ricki Coughlan, en av Australias første transkjønnede idrettsutøvere innen profesjonell løping, sier avgjørelsen vil styrke «hatkreftene» mot transpersoner.

(©NTB)

Flere nyheter: