Menu
Uruguay opplever den verste tørken på nesten 50 år, og det får store konsekvenser for drikkevannet til befolkningen. Bildet viser den nesten uttørkede Paso Severino-demningen i byen Florida. Foto: Matilde Campodonico / AP / NTB

Tørkerammet Uruguay blander brakkvann i drikkevannet til millioner

Over halvparten av Uruguays 3,5 millioner innbyggere har ikke tilgang til vann fra springen som kan drikkes, ifølge WHO. Befolkningen kaller smaken «ekkel».

Av NTB | 15.07.2023 12:43:03

Politikk: Tre år på rad med tørke har kraftig erodert normale drikkevannsressurser i området rundt landets hovedstad, Montevideo. Rundt 1,8 millioner bor i hovedstadsområdet.

På grunn av tørken har det statlige vannselskapet gradvis tilført brakkvann fra den store elvemunningen til Rio de la Plata. Dette har ført til økt saltinnhold i vannet.

I begynnelsen av mai nådde vannet de maksimale nivåene for klorider og natrium satt av Verdens helseorganisasjon, WHO.

– Når du pusser tennene, er det forferdelig, sa 73 år gamle Isabel Moreira, som bor i Montevideo, til nyhetsbyrået AFP denne uken.

– Du kan smake saltvannet. Det er ekkelt.

Moreira legger til at det påvirker kjøkkenutstyret hennes, inkludert en elektrisk komfyr, som har gått i stykker.

Siden begynnelsen av juli har regjeringen gitt 500.000 mennesker i lavinntektsgrupper i Montevideo tilgang til to liter flaskevann daglig. I tillegg er momsen fjernet for dem som ikke har råd til å kjøpe eget vann.

Det er også satt i gang en rekke beredskapstiltak i et forsøk på å finne nye vannkilder i hovedstadsområdet, blant annet å grave nye brønner. Arbeidet er det største infrastrukturarbeidet på Montevideos vannforsyning siden 1980-tallet.

Uruguay er blant landene i Sør-Amerika med høyest levestandard, og retten til vann er nedfelt i landets grunnlov.

Foreløpig er nivåene mer enn dobbelt så høye som WHOs grenseverdier, skriver The Guardian. Ifølge eksperter kan situasjonen fortsette i flere måneder.

Myndighetene fremholder imidlertid at vannet ikke utgjør noen helserisiko for folk flest. Noen sårbare grupper, som spedbarn og gravide, har blitt advart mot vannet.

(©NTB)

Flere nyheter: