Menu
Redningsarbeidere hjelper sårede ungdommer etter et rakettangrep på den drusiske byen Majdal Shams på Golanhøydene. Foto: Hassan Shams / AP / NTB

Tolv drept på Golanhøydene – flere advarer om storkrig

Tolv mennesker ble lørdag drept i et rakettangrep på de israelskokkuperte Golanhøydene. Angrepet kom trolig fra Libanon, og Israel varsler at det går mot full krig.

Av NTB | 28.07.2024 02:22:56

Krig og konflikter: Ifølge israelske nødetater rammet en rakett en fotballkamp på en bane i Majdal Shams. Dødstallet var natt til søndag kommet opp i tolv, melder Times of Israel.

Ifølge nyhetsbyrået AFP opplyser den israelske ambulansetjenesten at ytterligere 18 personer er såret. Alle de døde var mellom 10 og 20 år gamle.

– Vi så store ødeleggelser da vi kom til fotballbanen, og flere branner. Det var en grusom scene, sa Idan Avshalom i redningstjenesten Magen David Adom.

Et vitne sier at det var mange døde og levninger på fotballbanen som de ikke visste hvem var.

Israels utenriksminister Israel Katz sier til Axios at det nå nærmer seg fullskala krig med Hizbollah og Libanon etter lørdagens angrep, og Netanyahu avlyser resten av sitt besøk i USA for å skynde seg hjem.

– Hizbollah-angrepet i dag overskrider alle røde streker, og vår respons vil være tilsvarende, sier Katz.

Senere avviste imidlertid Hizbollah-talsmann Mohammed Atif overfor Reuters at de er ansvarlig for angrepet mot Majdal Shams.

Talsmann for IDF, admiral Daniel Hagari, slår imidlertid fast at de har etterretning som viser at Hizbollah skjøt minst 30 raketter mot Israel, blant dem raketten som traff fotballbanen. Han sier det var det dødeligste angrepet mot Israel siden Hamas-angrepet i oktober i fjor, og at de alt er i gang med å forberede et gjengjeldelsesangrep.

Hizbollah opplyste tidligere at fire medlemmer av Hizbollah og andre organisasjoner ble drept i det israelske angrepet lørdag formiddag, som Israel sier var rettet mot et våpenlager i grensebyen Kfar Kila.

Libanons regjering, som ikke har kontroll over Hizbollah, fordømte lørdag alle voldshandlinger og angrep på sivile, som de kaller klare brudd på folkeretten, og krever umiddelbar stans i alle krigshandlinger.

– Å angripe sivile er uakseptabelt og forbudt etter humanitær folkerett. Jeg ber alle parter om trappe ned en situasjon som kan lede til en storkrig på Israels nordlige front skriver utenriksministeren videre på X.

FNs spesialutsending til Libanon og FNs fredsbevarende styrke (Unifil) uttalte seg også om angrepet.

– Sivile skal til enhver tid beskyttes, heter det i meldingen spesialutsending Jeanine Hennis-Plasschaert og Unifil-sjef Aroldo Lazaro.

De to ber partene om å vise «maksimal tilbakeholdenhet» og å stanse den pågående og økte beskytningen av hverandre.

– Dette kan tenne en omfattende kamp som vil kunne oppsluke hele regionen i en katastrofe større en vi kan fatte, skriver de.

Druserne er en arabisktalende minoritet som lever både i Israel, Syria og Libanon, og som har en religion som regnes for å være en gren av sjia-islam, men med sterke innslag fra kristendom og mystisisme. Druserne i Israel har et greit forhold til staten Israel.

Israel og Hizbollah har skutt mot hverandre nesten daglig siden krigen i Gaza startet 7. oktober, og de siste ukene er israelske flyangrep og Hizbollahs rakett- og droneangrep blitt hyppigere og har nådd lenger inn i både Libanon og Israel.

Siden oktober i fjor er over 450 mennesker drept i israelske angrep i Libanon, hvorav rundt 90 er sivile. I Israel var inntil lørdag 21 soldater og 13 sivile drept av Hizbollah, og mange frykter at situasjonen kan utvikle seg til full krig.

I en telefonsamtale med lederen for det drusiske samfunnet i Majdal Shams sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at Hizbollah skal få betale en høy pris for angrepet som drepte barna, en høyere pris enn de noensinne har betalt før.

Tidligere sa Hizbollah at det israelske angrepet var rettet mot landsbyer i Sør-Libanon, og at det påfølgende angrepet med fire raketter mot en israelsk militærbase i Majdal Shams var en gjengjeldelse.

– Jeg fordømmer dagens rakettangrep mot en lekeplass i Majdal Shams på Golanhøydene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

De syriske Golanhøydene ble okkupert av Israel under krigen i 1967 og annektert i 1981. Men det internasjonale samfunnet har aldri anerkjent annekteringen.

Flere nyheter: