Menu
17. mai 2025 blir på en lørdag. Foto: Javad Parsa / NTB

To inneklemte fredager i 2025

Mens alle helligdagene fikk en «heldig» plassering i 2024, ser det ikke like lyst ut for langhelgene neste år.

Av NTB | 27.12.2024 06:02:00

Fritid: Mens påsken, pinsen og Kristi himmelfartsdag faller på de samme ukedagene hvert år, hopper resten av helligdagene rundt i kalenderen. I år startet det nye året på en mandag, i 2025 blir det en onsdag.

Klokkestillingen følger også en fastsatt rytme, og i 2025 stiller vi fram til sommertid den 30. mars, og tilbake til vintertid 26. oktober.

Skolene tar som vanlig vinterferie i slutten av februar og tidlig mars, mens påskeferien faller i uke 16, altså midten av april.

Landets skolebarn må på sin side tilbringe en ekstra dag på skolen i år – for 17. mai faller nemlig på en lørdag. Barnetogene går derfor på en dag der de ellers ville hatt fri.

Etter dette er det som vanlig en inneklemt dag etter Kristi himmelfartsdag torsdag 29. mai, før pinsen faller første uke i juni.

I slutten av året faller julaften i 2025 på en onsdag. Selv om denne dagen offisielt bare er en halv fridag, betyr det at den påfølgende torsdagen og fredagen er «ordentlige» helligdager.

Britene og amerikanerne har bundet opp de fleste av sine helligdager til bestemte ukedager, men for amerikanerne er det et par sentrale unntak. I 2024 faller nasjonaldagen 4. juli på en fredag, mens veterandagen 11. november er på en tirsdag.

Årets første mulighet for en inneklemt dag – en favoritt for mange – kommer et par uker senere. Arbeidernes dag 1. mai – eller «offentlig høytidsdag,» som den offisielt heter – faller på en torsdag. Med en enkelt feriedag kan man altså snike seg til fire strake dager fri når våren er på sitt vakreste.

Så er det mange måneder uten en eneste helligdag, men riktignok med sommerferie og høstferie. Sommerferien til skolene begynner stort sett rundt 20. juni, selv om ulike kommuner, fylker og til og med enkeltskoler kan variere, skriver Timeanddate. Det norskeide nettstedet er verdens største innen tid, tidssoner og himmelbegivenheter.

Vi deler mange helligdager med våre nordiske naboer, men ikke alle. Svenskene tar blant annet ikke fri 2. pinsedag, men til gjengjeld faller nasjonaldagen 6. juni rett før pinsehelgen. I tillegg har de fri på midtsommerdagen. 5. juni er danskenes grunnlovsdag, og er fridag for mange – men ingen offisiell helligdag.

(©NTB)

Flere nyheter: