Titusener i protest til støtte for urfolket på New Zealand
En demonstrasjon mot et lovforslag med mål om å innskrenke rettighetene til urfolket på New Zealand, tiltrakk seg flere titusener av mennesker i Wellington.
Krig og konflikter: Flere gater ble stengt mens den livlige demonstrasjonen bevegde seg mot New Zealands nasjonalforsamling tirsdag, ifølge politiet. En rekke av demonstrantene var ikledd karakteristisk maori-bekledning.
Blant deltakerne i demonstrasjonen var politikeren Hana-Rāwhiti Maipi-Clarke, som i forrige uke fikk mye oppmerksomhet da hun i nasjonalforsamlingen rev lovforslaget i to og brøt ut i en haka – maorienes seremonielle dans.
– Jeg ble suspendert i et døgn og slapp ikke inn til debattsalene, men dagen etter dukket jeg opp utenfor med hundre tusen av folket mitt, marsjerende med hevet hode, sa hun i en tale til demonstrantene.
Traktaten blir sett på som dokumentet som grunnla New Zealand, og ble signert for å bringe fred mellom 540 maori-høvdinger og de britiske kolonistyrkene.
Prinsippene i traktaten underbygger fremdeles innsatsen for å fremme partnerskap mellom urbefolkningen og ikke-urfolk på New Zealand og å beskytte interessene til maorifolket.
Mange kritikere av lovforslaget – inkludert noen av New Zealands mest respekterte advokater – anser det som et forsøk på å frata landets 900.000 maorier deres rettigheter.
Men sjansen for at lovforslaget blir vedtatt er minimal. Statsminister Christopher Luxon, som Seymour er i regjering med, har gitt uttrykk for sin motstand mot forslaget. Det betyr at det så godt som er dømt til å mislykkes når det kommer til en avstemming i nasjonalforsamlingen.
Protestene har ikke stått stille i New Zealand etter at et mindre parti i den konservative koalisjonsregjeringen utarbeidet et lovforslag for å omdefinere Waitangi-traktaten fra 1840.
Lovforslaget det protesteres mot, er fremmet av David Seymour, som lenge har kritisert den positive særbehandlingen av maori-folket – som fortsatt har statistisk større sjanser for å dø tidlig, leve i fattigdom eller havne i fengsel. Lovforslaget var ment å avvikle det han kaller «særskilte rettigheter».
(©NTB)