Menu
Titusenvis av israelere marsjerte lørdag inn i Jerusalem i protest mot regjeringens varslede rettsreform som de mener vil svekke demokratiet og bringe landet i autoritær retning. Foto: AP / NTB

Titusener av israelere marsjerer til Jerusalem i protest mot rettsreform

Titusener av israelere marsjerte lørdag langs hovedveien fra Tel Aviv inn i Jerusalem i en ny styrkeprøve for å prøve å stanse regjeringens omstridte rettsreform.

Av NTB | 22.07.2023 21:42:54

Politikk: I brennende hete med 33 grader i skyggen forvandlet de Jerusalems hovedvei til et hav av blå og hvite israelske flagg da de avsluttet en fire dager og 70 kilometer lang marsj fra Tel Aviv.

Om natten og på det varmeste om dagen i løpet av marsjen slo de opp rader med hvite telt langs veien for å hvile.

De ble ønsket velkommen av store flokker med jublende lokale demonstranter i Jerusalem, der de skal slå leir utenfor nasjonalforsamlingen Knesset foran søndagens og mandagens avstemninger om rettsreformen statsminister Benjamin Netanyahu prøver å få igjennom.

– Denne regjeringen er en ekstrem og religiøs regjering, og forhåpentlig velter vi den så snart som mulig. Mange av oss camper her til avstemningen er avlyst, sa Guy Maidan som deltok i marsjen sammen med familien sin.

Samtidig demonstrerte ytterligere titusener i Tel Aviv, for 29. uke på rad. Det var lørdag også protester i Beersheva, Herzliya og Kfar Saba. Ifølge Channel 13 var 70.000 mennesker med i protesten i Jerusalem.

Netanyahus ytterliggående høyreregjering har flertall i nasjonalforsamlingen, som ventes å vedta deler av reformen søndag og mandag. Regjeringen hevder at reformen er nødvendig for å begrense dommernes makt, men store deler av befolkningen mener den truer demokratiet og åpner for et mer autoritært styre.

Fredag varslet 1142 reservister at de vil nekte å møte til tjeneste dersom reformen blir vedtatt.

– Vi har alle et ansvar for å få slutt på den dype polariseringen og splittelsen blant folk, heter det i et opprop, som blant annet er undertegnet av 235 jagerflygere, 173 droneoperatører og 85 spesialsoldater.

Lørdag offentliggjorde også over 100 tidligere sikkerhetstopper, inkludert høyt rangerte offiserer, politisjefer og ledere for etterretningstjenestene, et brev til Netanyahu der de anklager ham for å skade landets militære, og oppfordrer ham til å droppe reformen.

Blant underskriverne er tidligere statsminister Ehud Barak og tidligere forsvarssjef og forsvarsminister Moshe Yaalon.

– De er svært bekymret og frykter for den israelske statens sikkerhet, sa han denne uka.

Argaman, som ledet Shin Bet fra 2016 til 2021, er dypt bekymret for utviklingen i Israel og advarer mot full borgerkrig.

Netanyahu er mer opptatt av å beskytte sin egen regjering, bestående av ultranasjonalistiske og ultraortodokse partier, enn å beskytte den israelske staten, sa han i et radiointervju.

– Vi frykter at vi står på randen av en borgerkrig, sa han.

– Vi må med alle midler stanse denne nye loven, sa Argaman.

Det vil svekke demokratiet og bringe Israel i autoritær retning, mener de.

Kritikerne mener også at Netanyahu har egeninteresse av å svekke rettsvesenets uavhengighet ettersom han selv er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk.

– Vær så snill, stans nå. Ikke vedta noe viktig uten bred konsensus, skal Biden ha sagt da han tirsdag tok imot Israels president Isaac Herzog i Det hvite hus.

– Dere kommer til å ødelegge noe i det israelske demokratiet og forholdet til USA, som dere kanskje aldri vil få tilbake, sa presidenten ifølge The New York Times.

Hundretusenvis av israelere fra alle samfunnslag har sluttet opp om protestene som har pågått siden januar, blant dem også militære reservister og tidligere militærsjefer.

Den tidligere sjefen for Israels sikkerhetstjeneste Shin Bet, Nadav Argaman, støtter også reservistene.

Reformen vil gi politikerne større makt over rettsvesenet i Israel, og kritikerne hevder at den vil undergrave maktfordelingsprinsippet med tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende.

Blant dem som har bedt Netanyahu om å legge reformen på is, er USAs president Joe Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: