Menu
Myggarten er blant annet registrert i Frankrike, hvor det om en måneds tid skal arrangeres OL i Paris. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

Tigermygg skaper denguefeber-frykt før OL og fotball-EM

En invaderende myggart kalt tigermygg, som eksperter knytter til et økende antall tilfeller av denguefeber i Europa, er oppdaget i 13 EU-land.

Av NTB | 12.06.2024 09:13:04

Vær: Myggarten er blant annet registrert i Frankrike, hvor det om en drøy måneds tid skal arrangeres OL i Paris.

Franske myndigheter frykter at tilreisende til mesterskapet skal bli smittet av denguefeber og har den siste tiden iverksatt flere tiltak for å drepe tigermyggen, skriver BBC.

Arten er også oppdaget i Sør-Tyskland, der fotball-EM for menn sparkes i gang om få dager.

Ifølge Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) er det klimaendringene som er hovedårsak til at tigermyggen sprer seg til stadig flere land. En rapport fra ECDC viser at det ble påvist 130 tilfeller av denguefeber i Europa i 2023, mot 71 tilfeller i 2022.

– Dette er en betydelig økning sammenlignet med tiårsperioden fra 2010 til 2021, da det totale antallet tilfeller var 73 for hele perioden, står det i rapporten som ble lagt fram tirsdag.

Denguefeber er svært vanlig i tropiske og subtropiske områder. Sykdommen forekommer endemisk i over hundre land, blant annet i Sørøst-Asia, Stillehavet og Sør- og Mellom-Amerika.

Denguefeber er sykdommen som hyppigst smitter fra mygg til mennesker. Imidlertid smitter ikke denguefeber mellom mennesker.

(©NTB)