Menu
Pita Limjaroenrat, som leder partiet Marsj fremad, under mandagens pressekonferanse i Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn / AP / NTB

Thailands valgvinner åpner for sekspartiregjering

Thailands store valgvinner, Pita Limjaroenrat, sier han er klar til å bli statsminister, og at han har invitert fem andre partier til regjeringsforhandlinger.

Av NTB | 15.05.2023 09:44:13

Politikk: – Jeg er Pita Limjaroenrat, Thailands neste statsminister. Vi er klare til å danne regjering, sa Pita på en pressekonferanse mandag. Her lovet han også at han vil være statsminister for hele befolkningen.

42-åringen leder det sosialdemokratiske partiet Marsj fremad, som har vært sterkt kritisk til militærjuntaen som har styrt landet de siste ni årene.

Partiet ble dannet i 2014, samme år som militæret tok makten i et kupp.

– Følelsen i luften har endret seg. Det var riktig tidspunkt. Folk har vært gjennom nok. I dag er det en ny dag, og forhåpentligvis er den full av solskinn og håp, sa Pita.

Det endelige valgresultatet blir først offentliggjort 13. juli eller senere.

I et land preget av hyppige statskupp er det imidlertid fortsatt frykt for at resultatet kan bli utsatt for fusk, noe Pita advarer mot. Han sier det kommer til å koste dyrt hvis noen blander seg inn og forsøker å danne en mindretallsregjering.

Pita har blant annet lovet å endre landets svært strenge blasfemilover, som innebærer at den minste kritikk mot landets konge kan straffes med flere år i fengsel. Spørsmålet er svært følsomt, og Pita må regne med kraftig motstand fra landets konservative og militærstøttede elite.

Pita har markert seg som en karismatisk og svært populær partileder, ikke minst blant unge velgere. Han oppga mandag at han allerede har ringt Paetongtarn Shinawatra, som leder opposisjonspartiet Pheu Thai, for å invitere henne til regjeringsforhandlinger.

400 av nasjonalforsamlingens 500 plasser var på valg søndag, og ifølge valgkommisjonen ser det ut til at de to opposisjonspartiene har sikret seg til sammen 292 plasser, mens de to militærstøttede partiene må nøye seg med 76.

Den nye statsministeren skal formelt velges av de 500 folkevalgte parlamentarikerne i nasjonalforsamlingens underhus, samt 250 senatorer som er utpekt av militæret.

(©NTB)

Flere nyheter: