Thailands statsminister avsatt inntil videre
Thailands forfatningsdomstol har innledet etterforskning av om statsminister Paetongtarn Shinawatra har brutt grunnloven og avsatt henne inntil videre.
Politikk: Det er lekkasjen av en politisk sensitiv telefonsamtale med Kambodsjas tidligere leder Hun Sen (72) som er bakgrunnen for at statsministeren er avsatt inntil videre.
Her kaller 38 år gamle Patongtarn ham for «onkel» mens de diskuterer hvordan de skal kunne trappe ned en grensekonflikt mellom de to landene. Samtidig kaller hun en av Thailands militære ledere for «motstander».
Samtalen har vakt sterke reaksjoner i Thailand og ført til at mange spør seg om hvorvidt Paetongtarn er lojal mot sitt eget land.
– Kjennelsen er offentliggjort og jeg aksepterer den. Jeg vil gjerne gjenta at det alltid har vært min intensjon å gjøre det beste for mitt land, sier hun.
– Jeg har forsøkt å jobbe 100 prosent for landet.
I alt 36 senatorer har gått til forfatningsdomstolen og krevd at Paetongtarn avsettes som følge av uærlighet og brudd på etiske regler i strid med grunnloven. Ifølge domstolen har den også gitt ordre om at det innledes en etterforskning av statsministerens opptreden. Den kan avgjøre om hun avsettes for godt. Analytikere frykter at saken kan kaste Thailand ut i politisk kaos i en tid der landet sliter med økonomien og tolltrusler fra USA.
Det er nå visestatsminister Suriya Juangroongruangkit som nå skal lede regjeringen videre. Den insisterer på å bli sittende, men det er ventet at den snart må gjennom en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen, der den nå kun har et svært knapt flertall.
Paetongtarn er datter av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som har et nært forhold til Hun Sen. I 2009 ble Thaksin utnevnt som rådgiver for den kambodsjanske regjeringen, men han trakk seg kort tid etter.
Thaksin, en styrtrik forretningsmann, har også en turbulent politisk karriere bak seg. Han har vært landets statsminister to ganger, men er også blitt anklaget for korrupsjon. Det førte til at han levde i eksil i 15 år, og da han kom tilbake i 2023, ble han pågrepet umiddelbart. Tirsdag skal han igjen møte i retten, denne gangen anklaget for å ha ærekrenket landets kongehus i et intervju han ga til sørkoreansk mediene i 2015.
Rettssaken er ventet å vare i flere uker, og Thaksin risikerer opptil 15 års fengsel.
Ett av partiene i Paetongtarns regjeringskoalisjon har allerede vendt henne ryggen og anklaget statsministeren for å krype for Kambodsja. Dermed minsket regjeringens støtte i nasjonalforsamlingen betydelig.
Thailands utenriksdepartement har levert en offisiell protest til Kambodsjas ambassade og omtalt lekkasjen som et alvorlig tillitsbrudd og et brudd på diplomatisk etikette.
Det har også blitt arrangert demonstrasjoner mot statsministeren i Bangkok som følge av tillitskrisen.
Den avsatte statsministeren sier i en uttalelse at hun ikke hadde dårlige intensjoner. Hun beklager også overfor alle som har reagert på hennes opptreden.
Paetongtarn blir også værende i regjeringen, men hun får rollen som kulturminister.
Det var Hun Sen som offentliggjorde hele den 17 minutter lange samtalen på Facebook etter at deler av innholdet først ble lekket. Han hevdet det var nødvendig for å unngå «misforståelser i offisielle saker».