Menu
Bayern-supporterne ønsker ikke eksterne investorer. Foto: Martin Meissner / AP Photo / NTB

Tennisballer, epler og sjokolademynter: Fotballprotester overskygger gulldrama i Bundesliga

Det murrer kraftig i tysk fotball etter at ligaen åpner for å gi private investorer en større rolle. Fansen bruker kreative metoder for å få ligatoppene på bedre tanker.

Av NTB | 16.02.2024 11:07:39

Sport: Tyske fotballfans har de siste ukene kastet gjenstander ut på banen for å vise sin misnøye med ligaens plan om å tillate salg av fremtidige inntekter til private investorer. Tennisballer og epler er blant gjenstandene som har fylt baner flere steder.

Forsinkelser på opp mot 30 minutter i kampene har blitt dagligdags når fansen nå tester dommernes tålmodighet og motvilje mot å avlyse oppgjør. Helgens bundesligarunde kan på ny bli en slagmark mellom klubbledere og supportere.

Stridens kjerne er ligaens ønske om å engasjere private investorer i et forsøk på å modernisere produktet og sikre «langsiktig og bærekraftig suksess».

For å oppnå det søker de en investering på rundt 11,7 milliarder kroner. Pengene skal blant annet brukes på markedsføring og på å etablere en strømmeplattform.

Supporterne motsetter seg forslaget. Det har i lang tid vært stor motstand mot investorer i tyske fotballklubber, og supporterne har sikret seg minst 50 prosent av aksjene i flere klubber for å forhindre nettopp det.

Forslaget om å åpne for eksterne investorer ble nedstemt da det først var oppe til votering i mai. Da holdt supporterne seg til bannere for å protestere mot forslaget.

I desember var det oppe på nytt, og 24 av 36 klubber fra de to øverste nivåene stemte for. Det var akkurat nok til å sikre det nødvendige flertallet på to tredeler.

I en andredivisjonskamp fredag låste supportere seg fast til målstengene med sykkellåser. Samtidig holdt andre supportere opp bannere med klubbpresidenten i midten av et kikkertsikte.

Lørdag ble storkampen mellom Bayern München og Bayer Leverkusen forsinket i åtte minutter på grunn av protester. Kampen mellom Union Berlin og Wolfsburg samme dag ble først avsluttet en halvtime etter oppsatt tid.

Sportslig sett er det også et høyinteressant år. Det kan bidra til økt oppmerksomhet rundt protestene.

Det er blant annet knyttet stor spenning til om Leverkusen kan vippe Bayern ned fra tronen. Tittelkandidatene møter henholdsvis Heidenheim og Bochum på bortebane denne helgen. Oppgjørene kan fort bli preget av nye protester.

– Det var akkurat det vi ønsket å oppnå. Protestene våre har lyktes, sier Jost Peter, som leder supporterforeningen Unsere Kurve, til nyhetsbyrået DPA.

Som en potensiell samarbeidspartner kan CVC kjøpe opp inntil åtte prosent av Bundesligas kommersielle rettigheter. Ligaen vil imidlertid begrense investorenes muligheter til å påvirke blant annet kamptidspunkter og andre problemstillinger som er viktige for supporterne.

Tidligere supporterprotester tvang ligaen til å skrinlegge de upopulære mandagskampene.

Størsteparten av supporterne ønsker uansett å forkaste enhver potensiell avtale. Flere har tatt til orde for at voteringen i desember skal gjøres på nytt, og at det denne gangen skal offentliggjøres hvordan de ulike klubbpresidentene har stemt.

Supporterrepresentanter avslo i forrige uke en invitasjon til et møte med ligaen. Flere supportergrupper mente invitasjonen var «et fikenblad» siden det ikke var rom for forhandlinger.

– Vi merker oss den avslåtte invitasjonen, men synes det er synd ettersom dialog alltid er grunnlaget for demokratisk samhandling, sier Borussia Dortmund-sjef Hans-Joachim Watzke, som også er en del av ligaens representantskap.

Så langt har alle kamper blitt ferdigspilt til tross for protester. Nye, større protester kan likevel utfordre ligaens og dommernes tålmodighet.

Siden den tid har supporterprotestene tiltatt i både hyppighet og omfang.

Supporterne står med den seneste av «seirene» i konflikten. Onsdag trakk det amerikanske selskapet Blackstone seg som mulige investorer, og dermed er CVC Capital Partners eneste gjenværende potensielle investor.

En deadline for en mulig avtale er lagt til mars. Nå som fristen nærmer seg, hardner tonen fra begge sider.

(©NTB)