Tariffavtale opp i Rikslønnsnemnda etter tvungen lønnsnemnd
Akademikernes og Unios hovedtariffavtale i staten behandles torsdag av Rikslønnsnemnda. Det skjer etter at vårens streik ble stoppet med tvungen lønnsnemnd.
Arbeidsliv: Akademikerne gikk til streik etter at staten i lønnsoppgjøret satte et ultimatum om at det kun skal være én tariffavtale i staten. Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd mot Akademikernes streik etter bruddet i statsoppgjøret 2. juni. Tre dager senere stanset hun også Unios streik.
Kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er ventet etter behandlingen av LOs sak i samme nemnd 15. november. LO valgte å gå inn i frivillig lønnsnemnd etter årets oppgjør.
– Vi går inn i nemnda med en sterk tro på at vi får medhold. Vår avtale har fungert veldig godt, ikke bare for våre medlemmer, men også for virksomhetene, sier leder Kari Tønnessen Nordli for Akademikerne stat i en pressemelding.
Akademikernes og Unios avtale innebærer at lønnsforhandlingene skjer i virksomhetene. Ifølge Akademikerne er dette et system som gjør at lønn kan brukes aktivt som virkemiddel for å sikre den kompetansen man trenger lokalt.
– Høy utdannelse må lønne seg også i staten. I dag sliter mange virksomheter med å beholde og rekruttere denne gruppen, og lønnsgapet til privat sektor øker. Vårt lønnssystem bidrar til at staten i større grad kan konkurrere om arbeidskraften, sier Tønnessen Nordli.
(©NTB)