Menu
Søstrene Wilde (t.h.) og Marin var bestevenner. Filmen «Søstre elsker evig», dels basert på opptak av samtalene deres, forteller historien om hvordan Marin tok sitt eget liv – og hvordan søsteren klarte å gå videre. Foto: Motlys / Handout / NTB

Tar opp selvmord i sterk film om to søstre – håper den kan føre til mer åpenhet

En sterk film om to søstre, der den ene tar sitt eget liv, har premiere på dokumentarfilmfestivalen Human denne uken – før kinopremiere venter i april.

Av NTB | 05.03.2024 14:18:14

Medisin og helse: «Søstre elsker evig» handler om hvordan bearbeide sorg og ta tilbake kontrollen over eget liv, men også om å bidra til et språk omkring selvmord – så man kan snakke om det.

Dokumentaren får følge av et omfattende program, både under Human og når den har kinopremiere i april. Det blir landsomfattende turné med samtaler i etterkant av visningene, i samarbeid med organisasjonen Leve.

– Vi håper at filmen skal føre til at det blir mer oppmerksomhet rundt dette, og at man lettere kan snakke om det – og at det kan bidra til å styrke behandlingsapparatet, sier filmens regissør, Sigve Endresen.

– Wilde hadde gjort noen opptak i tiden før Marin døde, blant annet av samtaler de hadde, som hun egentlig gjorde for å huske hva som hadde skjedd. Men søstrene snakket selv om at dette kanskje kunne være til trøst for andre i samme situasjon, forteller Endresen til NTB.

Han har tidligere laget Amandaprisvinnende filmer som «Leve blant løver», om unge som lever – og dør – med kreft, og «Generasjon Utøya», om fire overlevende ti år etter. Men «Søstre elsker evig» var sterk kost å ta tak i.

– Jeg tenkte at dette er den vanskeligste oppgaven jeg har prøvd meg på som dokumentarist, siden det er et så ømfintlig og tabubelagt tema.

Det understreker også Wilde Siem overfor NTB.

– Man kan nå inn til folk på en annen måte når man ser en film. Jeg håper filmen kan føre til debatter, at man løfter temaet til å se på psykisk sykdom med det alvoret det innebærer, sier Wilde Siem.

– Det var tungt i starten. Jeg har filmutdannelse selv, men det var rart å se sin egen historie og samtidig gi innspill til filmen.

Hun forteller at Marin selv åpnet for at andre skulle få se opptakene av samtalene deres, om det kunne hjelpe noen. Wilde føler det som om hun har tatt over stafettpinnen fra søsteren, for å prøve å skape et språk så folk tør å snakke om det – tørre å starte samtaler.

– Hadde hun fått hjelp da hun var ung nok, kunne hun kanskje levd videre. Vi må fjerne skammen rundt det å ha selvmordstanker slik at vi tørr å snakke sammen om det.

– Jeg tror publikum vil gå ut av kinosalen med en god følelse til slutt. Denne historien har mange lag, både søskenkjærlighet, venner som hjelper med å bearbeide sorgen. Den har humor og mye menneskelighet.

Wilde Siem forteller at hun selv søkte hjelp og fikk det bedre.

– Jeg håper det kan være med på å gi håp.

Det var den overlevende søsteren, Wilde Siem, tok kontakt med ham et halvt år etter at lillesøsteren Marin var død.

Sigve Endresen synes tiden er inne for større åpenhet, og mener «Søstre elsker evig» kan ha sin misjon. Både for å sette lys på et samfunnsproblem, at over 600 tar sitt eget liv hvert år, så vel som å vise at det finnes en vei videre.

Hun har fulgt filmprosessen hele veien gjennom ulike versjoner og roser filmselskapet Motlys for måten de har håndtert det på.

– For Marin var svaret åpenhet, derfor var hun veldig positiv til at andre skulle kunne få skjønne hvordan det var å ha selvmordstanker. Det tok tid, ti år, før hun orket å snakke med meg om det. Hun hadde hørt det fra hun var liten at det slemmeste du kunne gjøre mot familien din var å ta ditt eget liv, sier Wilde Siem:

Sigve Endresen sier til NTB at han i sine dokumentarer ønsker å formidle vanskelige historier på en måte som når ut til et større publikum.

(©NTB)

Flere nyheter: