Menu
Påtroppende president Lai Ching-te (midten), visepresident Bi-khim Hsiau (til venstre) og utenriksminister Joseph Wu skåler med inviterte gjester før innsettelsesseremonien i Taipei mandag. Foto: Taiwans utenriksdepartement / AP / NTB

Taiwans nye president tatt i ed

Lai Ching-te ble mandag tatt i ed som Taiwans nye president etter at han vant valget på den selvstyrte øya i januar.

Av NTB | 20.05.2024 03:29:32

Politikk: Innsettelsen skjer mens Kina øker det militære og diplomatiske presset mot Taiwan, som de anser for å være en del av Kina.

I tillegg til å ha en stor og mektig nabo som ser på ham som en separatist, må Lai også håndtere en splittet nasjonalforsamling der opposisjonen higer etter å utfordre ham.

Lai har de siste fire årene vært visepresident under Tsai Ing-wen. Han regnes som forholdsvis moderat og vil fortsette Taiwans politikk som demokratisk og i praksis uavhengig, samtidig som han styrker forsvaret mot Kina og er ventet å styrke båndene til USA.

Innsettelsen var knapt ferdig før statlige kinesiske medier kunngjorde at Kina innfører sanksjoner mot tre amerikanske forsvarsleverandører som har solgt våpen til nettopp Taiwan. Sanksjonene rammer General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems og Boeing Defense, Space & Security.

Kort tid etterpå ble emneknaggen med den nye presidentens navn blokkert på det kinesiske sosiale mediet Weibo.

(©NTB)

Flere nyheter: