Menu
Luis Abinader (til venstre) lå på forhånd godt an til å bli gjenvalgt i søndagens presidentvalg i Den dominikanske republikk. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

Gjenvalg som ventet for presidenten i Den dominikanske republikk

President Luis Abinader ble som ventet gjenvalgt da innbyggerne i Den dominikanske republikk søndag gikk til valgurnene.

Av NTB | 20.05.2024 04:39:26

Politikk: Da 38 prosent av stemmene var talt opp, hadde Abinader fått en oppslutning på 59,24 prosent, mens hovedutfordrer Leonel Fernandez lå på 26,97 prosent. Kort tid etter opplyste begge at Fernandez hadde ringt presidenten og erkjent at Abinader var valgets vinner.

– I dag skinner landet vårt i sitt eget lys, sa Abinader da han talte til tilhengerne sine etter å ha innkassert valgseieren. Han sa samtidig at han vil jobbe med alle og for alle.

Det foreløpige resultatet stemte godt overens med målingene fram mot et valg som i stor grad har vært preget av krisen i det voldsherjede nabolandet Haiti.

Kontrasten er stor mellom de to landene som deler den karibiske øya Hispaniola. Gjengvold og kaos har preget Haiti i mange måneder, og den ustabile situasjonen langs grensen ble et viktig tema i den dominikanske valgkampen.

Det er likevel ikke et tema som har splittet politikerne på toppen. Både Abinader og Fernandez – som har vært president to ganger tidligere og sittet til sammen tre perioder – legger seg på en tøff linje i saken.

Abinader skryter også av å ha lyktes med å håndtere landets økonomi og koronapandemien. Forretningsmannen ble valgt under pandemien i 2020, på løfter om å gjenopprette tilliten til myndighetene etter flere korrupsjonsskandaler. Da han kom til makten begynte han å bygge en 164 kilometerlang grensemur mot Haiti, og i fjor deporterte han over en kvart millioner migranter.

(©NTB)

Flere nyheter: