Menu
En av markedsgatene i Fatih-distriktet i Istanbul. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Syria-flyktninger hett tema i den tyrkiske valgkampen

Syriske flyktninger som for noen år siden ble tatt imot med åpne armer i Tyrkia, frykter nå tvangsretur uansett hvem som vinner valget.

Av NTB | 09.05.2023 13:44:34

Returnering av syrere og andre flyktninger og migranter er blitt en av de heteste valgkampsakene i Tyrkia forut for valget på ny nasjonalforsamling og president til helgen.

Alle de tre presidentkandidatene som utfordrer sittende president Recep Tayyip Erdogan, har lovet å sende flyktningene tilbake.

Erdogan selv har ikke nevnt flyktningsaken i sin valgkamp. Men regjeringen har forsøkt å finne en løsning på krisen etter hvert som stadig flere tyrkere føler seg truet av de mange syrerne, som de mener tar jobbene fram dem.

En 31 år gammel syrisk mann med en to år gammel syk sønn sier han er nødt til å bli.

– Hvor skal vi reise i Syria? Alt er ødelagt av krigen. Vi kan ikke reise tilbake. Hikmat er syk. Han kan ikke engang gå, sier Nidal Jumaa, som kommer fra storbyen Aleppo nord i Syria.

Sinan Ogan, en kandidat som støttes av et innvandringsfiendtlig parti, sier han vurderer å sende syrer tilbake – om nødvendig med makt.

Tyrkia har okkupert deler av Nord-Syria. Den syriske regjeringen har imidlertid gjort en tyrkisk tilbaketrekning fra dette området til en betingelse for en normalisering av forholdet til nabolandet.

– Jeg kan virkelig ikke se hvordan de skal kunne repatriere 3,5 millioner syrere i løpet av to år, sier han.

Rundt 60.000 syrere krysset grensen fra Tyrkia til Syria etter jordskjelvet tidligere i år. Tyrkia sørget for at de kunne reise til Syria i opptil seks måneder uten å miste oppholdstillatelsen i Tyrkia.

Dermed ble det mulig for syrere å se hvordan det gikk med familien midt i katastrofen. Det er ikke kjent hvor mange som har reist tilbake til Tyrkia, eller som planlegger å gjøre det.

Den mest populære opposisjonskandidaten, Kemal Kilicdaroglu, sier at han vil repatriere syrere på frivillig basis innen to år. Han har også sagt at han vil bruke EU-midler til å bygge skoler og sykehus på tyrkisk side av grensen.

– Realistisk sett er det langt vanskeligere å oppfylle løftene om en repatriering enn å gjenopprette økonomien, sier Omar Kadkoy, som er innvandringsekspert hos tenketanken Tepav.

(©NTB)

Flere nyheter: