Syrere opprørt over at budskap på fengselsvegger er malt over
Familie til savnede i Syria ber om at beviser på Assad-regimets overgrep bevares og er opprørt over at budskap risset inn i fengselsvegger er malt over.
Kriminalitet og rettsvesen: Flere tusen strømmet ut av landets fengsler etter at et islamistledet opprør styrtet president Bashar al-Assad i desember, men fortsatt søker venner og familie etter spor av titusener som forsvant under Assads regime.
I kaoset etter forrige måneds maktskifte var offisielle dokumenter ubeskyttet da slektninger og journalister kom til fengsler og interneringssentre. Noen av dokumentene ble plyndret eller ødelagt.
Rettighetsgrupper har understreket hvor viktig det er at bevis for overgrep begått av det avsatte regimet blir bevart og beskyttet. I tillegg til offisielle dokumenter, inkluderer det blant annet budskap fanger har risset inn i fengselsveggene.
– Å male veggene i sikkerhetstjenestens lokaler er skammelig, særlig fordi det skjer før granskingen av menneskerettsbrudd er i gang, sier Diab Serriya, som har vært med på å stifte en støttegruppe for innsatte og savnede fra fengselet Saydnaya.
– Dette er et forsøk på å ødelegge tegn på tortur eller forsvinninger og hindrer innsatsen for å samle inn beviser, sier han.
– I hver nye celle, skrev vi inn minner, så de som kom etter oss, kunne huske oss. På veggene står navn og telefonnummer så slektninger kan bli kontaktet og få vite om skjebnen til barna deres, sier hun på Facebook.
Observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier over 100.000 har dødd i fangenskap som følge av tortur og elendige helseforhold siden 2011.
Derfor reagerer aktivister med sinne på en video som tilsynelatende viser frivillige som maler over slike beskjeder med hvit maling, syriske flagg og bilder av et ildsted og lenker som brytes. Det er ikke kjent hvilket fengsel som vises i videoen.
Jomana Hasan Shtiwy, som ble holdt fengslet i tre ulike sentre under Assad, sier det som er skrevet på veggene inneholder verdifulle opplysninger.
Lederen for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sa sist uke at det vil være en enorm utfordring å fastslå skjebnen til de mange savnede. Mirjana Spoljaric sier ICRC følger 43.000 saker, men sier det trolig bare er en brøkdel av alle som er savnet.
(©NTB)