Syke og sårede palestinske barn evakueres fra Gaza – for tidlig å si om noen kan komme til Norge
50 syke og sårede palestinske barn evakueres fra Gaza til Egypt etter at Rafah-overgangen ble åpnet for første gang siden mai.
Politikk: Barna ble lørdag fraktet til grensa i palestinske ambulanser, og på den andre siden ventet egyptiske ambulanser.
Egyptisk TV viste bilder av barn som blir hjulpet inn i bilene, noen av dem på båre.
Mens flere av barna har alvorlige krigsskader, er andre kreftsyke eller har andre kroniske lidelser med akutt behov for behandling.
Åpningen av grenseovergangen i Rafah er et ledd i våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas og blir sett på som et viktig gjennombrudd.
Tusenvis av sårede og kronisk syke har ifølge helsepersonell behov for behandling som de ikke kan få i Gaza, der israelske angrep har lagt store deler av helsevesenet i ruiner.
Bare halvparten av Gazastripens 36 sykehus er ifølge FN fortsatt i drift, og samtlige har fått skader i de israelske angrepene.
Ifølge en talsmann for helsedepartementet har over 12.000 pasienter akutt behov for behandling de ikke kan få i Gaza, og 6.000 av dem er klare for evakuering.
Helsedepartementet sier at rundt 60 familiemedlemmer ledsager de 50 barna som skulle evakueres lørdag. I 19-tida lørdag kveld hadde 37 av barna krysset grensa. På egyptisk side kjørte ambulanser dem til sykehus i grensebyen el-Arish og andre steder i Egypt.
Evakueringen er den første av det som etter planen skal være regelmessige medisinske evakueringer av palestinere til utlandet.
– Det er for tidlig å si om noen av de som nylig har krysset grensen, er blant pasientene som er aktuelle for medisinsk evakuering til Norge, sier Eide til NTB lørdag kveld.
– Jeg håper at det fremover vil bli lettere å få ut flere pasienter, sier utenriksministeren.
– Men jeg etterlyser mer offensivitet, sier hun.
– Vi håper selvfølgelig at våpenhvilen baner vei for en varig fred, men om den ikke holder, kan det igjen bli ekstremt vanskelig å få ut kritisk skadede fra Gaza. Hver dag teller, og det haster å hjelpe dem som trenger det mest, sier hun til NTB.
Utenriksministeren påpeker at det er enorme medisinske behov i Gaza, og at de først og fremst må håndteres lokalt.
– Norge har bidratt og vil fortsette å bidra til dette, vi fortsetter også å vurdere konkrete pasienter fra Gaza, sier Eide og legger til at norske politimyndigheter, utlendingsforvaltning og helsemyndigheter bidrar til den felles innsatsen.
Over 47.000 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept og 111.000 er såret i løpet av den 15 måneder lange krigen.
Norge lovet i fjor å ta imot 20 sårede palestinere fra Gaza, men har hittil bare tatt imot sju, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Plan International Norges generalsekretær Kari Helene Partapouli tviler ikke på at regjeringen jobber med saken.