Menu
Mark Dickey blir ivaretatt av medisinsk personell inne i grotten. Foto: Marton Kovacs / Ungarns grotteredningstjeneste / AP / NTB

Syk grotteforsker i Tyrkia har startet ferden mot overflaten

Redningsarbeidere startet lørdag en krevende aksjon for å hente ut en syk amerikansk grotteforsker som sitter fast 1 kilometer inne i en grotte i Tyrkia.

Av NTB | 10.09.2023 10:24:34

Medisin og helse: Søndag morgen var grotteforskeren blitt hentet opp cirka 300 meter, opplyser en tyrkisk organisasjon for grotteutforskning.

– Han er nå på 700 meters dyp og har en horisontal, men smal passasje mellom seg og den første «hvilestasjonen» på vei opp, skriver organisasjonen på meldingstjenesten X, tidligere kjent som Twitter.

40 år gamle Mark Dickey ble akutt syk 2. september da han skulle kartlegge det 1,3 kilometer dype Morca-grottesystemet i Taurus-fjellene sør i Tyrkia. Han begynte å kaste opp som følge av indre blødninger. Dickey var sammen med en håndfull andre personer da han ble syk.

190 redningsarbeidere, blant dem 153 søk- og redningseksperter, fra åtte land deltar nå for å hjelpe Dickey ut. Blant dem er en ungarsk lege som ga ham intravenøst og blodoverføring inne i grotten dagen etter at Dickey var blitt syk.

En lege og tre eller fire andre har siden jobbet på skift slik at det alltid er noen sammen med Dickey.

– Tilstanden hans er bedre og stabil, uttalte Mersin-provinsens guvernør Ali Hamza Pehlivan til journalister lørdag.

En av de vanskeligste oppgavene blir å utvide bredden i grottepassasjene slik at mannskapet kan frakte båren i lav høyde. En annen utfordring er de mange vertikale passasjene i hulesystemet.

Ifølge redningsmannskapene kan det ta flere dager før Dickey er hentet ut.

– I ettermiddag begynte aksjonen for å flytte ham fra der han sitter 1040 meter nede i grotten, til en base på 700 meters dybde, opplyste det tyrkiske krisehåndteringsdirektoratet AFAD lørdag.

– Hvis han føler seg i bra form, skal vi bistå ham, og han skal få komme seg raskt ut av grotten. Men hvis tilstanden hans forverres, må vi frakte ham ut på båre, noe som kan ta opptil ti dager, opplyste Recep Salci i AFAD lørdag.

(©NTB)

Flere nyheter: