Menu
Sverige-delegasjonen avbildet i Lausanne i 2019, da man søkte om å arrangere OL i 2026. Foto: Laurent Gillieron / Keystone via AP / NTB

Svensk OL-søknad med norsk hjelp? Slik blir veien videre

Et vinter-OL i Sverige med mulig norsk hjelp har fått grønt lys av regjeringen og Stockholm by. Her er mulige motkandidater og veien videre.

Av NTB | 27.11.2023 12:09:48

Sport: Myndighetenes godkjennelser ga positive signaler inn mot presentasjonen av søknaden for Den internasjonale olympiske komité (IOC) tirsdag denne uken.

IOC kommer til å velge OL-verter for 2030 og 2024 i løpet av neste år, og dette vet vi om prosessen så langt:

Den svenske regjeringen har også varslet at den er positiv til OL-søknaden. Staten vil senere i prosessen måtte gi en garanti for den ytre sikkerheten, som vil si visum til OL-deltakerne, at man står opp for menneskerettigheter og gir løfte om sikkerhet og nøkkelservice.

I perioden januar-april neste år skal man fullføre prosessen med å få på plass alle nødvendige avtaler og garantier. En endelig tildeling av de to neste vinter-OL vil trolig skje i løpet av sommeren, kanskje i forbindelse med sommer-OL i Paris.

Arrangørbyer er Stockholm (med Solna og Södertälje), Falun, Östersund og Åre. I tillegg vil man involvere flere byer for å få arrangert akeøvelser og skøyter. Det mest sannsynlige per nå er at latviske Sigulda tar seg av aking, bob og skeleton, mens Hamar har dukket opp som en mulig skøytearrangør.

Siden 2019 gjelder nye regler for søknader og hvordan lekene skal arrangeres. IOC krever at OL skal være bærekraftig, ikke minst økonomisk, og at man skal bygge færrest mulig nye arenaer. Det betyr at IOC oppfordrer til at lekene spres utover flere steder i et land og til og med i andre land.

Det er ikke noe krav om å stille økonomiske garantier allerede nå, men kommunene Falun, Östersund, Åre og Stockholm har gitt kommunale garantier som innebærer at de støtter en OL-søknad. Man har også fått arenagarantier fra Falun og Östersund.

Sveriges OL-budsjett er ikke klart, men vil ifølge nyhetsbyrået TT ende i området 15–16 milliarder svenske kroner. IOC tar en stor del av regningen, om lag 10 milliarder kroner, mens resten må dekkes av sponsorer.

IOC har bestemt seg for å tildele vinter-OL for både 2030 og 2034 på samme tidspunkt neste år. Det betyr at alle søkerne formelt er med i kampen om begge mesterskapene. Sverige, Frankrike og Sveits har ytret interesse for 2030-OL, mens Salt Lake City trolig sikter mot 2034 ettersom USA også er vertskap for sommer-OL i 2028. Med mindre noe uforutsett skjer, er Frankrike og Sveits utfordrerne for svenskene.

IOC holder styremøte i Paris fra 29. november til 1. desember, og der skal det avgjøres hvilke søkere man ønsker å invitere med til neste fase. IOC kaller denne fasen for «målrettet dialog». Det kan skje at alle kandidatene blir med videre, eller at IOC-styret plukker ut én vertsnasjon for hvert OL som man vil gå videre med.

(©NTB)