Menu
De folkevalgte i Tyrkias utenrikskomité skal diskutere ratifiseringen av Sveriges Nato-medlemskap på torsdag, ifølge nasjonalforsamlingens agenda. Det skjer omtrent tre uker etter at president Recep Tayyip Erdogan (bildet) leverte søknaden til ratifisering. Foto: Pressekontoret til Usbekistans president / AP / NTB

Svensk ekspert: Tegn til at Erdogan forsøker å få fortgang i Nato-prosess

Det er tegn til at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsøker å få opp tempoet i prosessen rundt Sveriges Nato-søknad, mener svensk ekspert.

Av NTB | 14.11.2023 15:39:37

Politikk: – Det må i prinsippet skje i neste uke, sier Tyrkia-ekspert Paul Levin ved Stockholms universitet til nyhetsbyrået TT.

Torsdag skal Tyrkias utenrikskomité diskutere ratifiseringen av Sveriges Nato-medlemskap, ifølge nasjonalforsamlingens kalender.

Levin tolker det som et godt tegn.

– Det innebærer neste skritt i prosessen, og hvis det blir ja i utenrikskomiteen, så går det til avstemning i nasjonalforsamlingen. Og hvis det blir ja der, så handler det bare om at Erdogan skal skrive under. Deretter er det klart fra tyrkisk hold, sier han.

Levin gjetter på at det blir godkjent innen kort tid. Han viser blant annet til at utenrikskomiteen har utsatt en reise til Singapore og Malaysia denne uken.

– Så jeg synes faktisk man får en del tegn på at Erdogan presser på i denne prosessen, sier han.

Hvis Sverige skal kunne bli fullverdig medlem på Natos neste utenriksministermøte, må ratifiseringen godkjennes i den tyrkiske nasjonalforsamlingen neste uke.

Tidligere i november sa imidlertid Erdogan at han vil forsøke å sikre en rask ratifiseringsprosess.

Den svenske Nato-søknaden skal også ha blitt brukt som en brikke i et spill som handler om Tyrkias ønske om å kjøpe F-16-fly fra USA.

Natos utenriksministre møtes i Brussel 28.- 29. november.

Det er nå tre uker siden Erdogan leverte lovforslaget til behandling i nasjonalforsamlingen.

Tyrkia har stilt en rekke krav for at Sverige skal kunne innlemmes i forsvarsalliansen. Regjeringen i Ankara har blant annet krevd utlevering av en rekke opposisjonelle knyttet til enten Gülen-bevegelsen eller militante kurdiske grupper som PKK i Tyrkia og YPG i Syria.

(©NTB)

Flere nyheter: