Menu
Især kineserne har etterspurt norsk laks i mai. Oppdrettsanlegg i havet ved Aukrasanden. Det er Mowi Seawater Norway As som har anlegget. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Svak krone reddet norsk sjømateksport i mai

I mai eksporterte Norge sjømat for 13,1 milliarder kroner. Det er en økning på 816 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Av NTB | 05.06.2023 06:08:59

Økonomi og næringsliv: – I likhet med i april var det også i mai en betydelig valutaeffekt. Den svake norske kronen bidro alene med en verdivekst på om lag 1,5 milliarder kroner i forrige måned. Uten denne valutautviklingen ville det ha vært en nedgang i eksportverdien, sier administrerende direktør Christian Chramer Norges sjømatråd i en pressemelding.

Han beskriver markedssituasjonen som mer krevende. Målt i euro falt eksportverdien med 8 prosent i mai, mens den målt i dollar falt 5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 67,5 milliarder kroner. Det er en vekst på 9,9 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

Det var amerikanerne som hadde størst verdivekst denne måneden med en økning i eksportverdi på 251 millioner kroner.

I mange markeder faller den totale inflasjonen, og matvareinflasjonen er fremdeles høy i Europa.

– Den økonomiske utviklingen i mange av våre viktige nærmarkeder i Europa er svak, og i eurosonen ventes det en svakere økonomisk vekst enn i både USA og våre største markeder i Asia, sier Chramer.

– De siste månedene har det vært et fall i hjemmekonsumet av laks, torsk og sjømat totalt i alle store europeiske sjømatmarkeder, sier Chramer.

Eksportvolumet til Kina endte på 3297 tonn, noe som er 86 prosent høyere enn samme måned i fjor. Samtidig så man også en nedgang i eksport av fersk torsk.

Norge eksporterte 4277 tonn fersk torsk til en verdi av 246 millioner kroner i mai. Nedgangen i landinger av fersk torsk fortsatte også i mai. Selv med økt eksport av oppdrettstorsk, ga dette en nedgang i totaleksporten av fersk torsk.

Alt i alt ble det eksportert sjømat til 115 land, altså to land færre enn i mai i fjor. De største markedene for norsk sjømateksport var USA, Danmark og Polen.

Også husholdninger justerte sine handlevaner i mai. Norges sjømatråd så at folk hadde en tendens til å velge billige produkter og handle flere matvarer på tilbud. De handlet også mindre kjøtt og fisk.

– I 2022 var mai måned preget av full nedstengning i Shanghai og generelt mye usikkerhet i markedet rundt koronapandemien. Siden årsskiftet har gjenåpningen i Kina skapt en sterk etterspørsel etter laks, som har vedvart, sier Andreas Thorud, Norges sjømatråds utsending til Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: