Menu
Stortingsrepresentant Marian Hussein for SV mener drap på sivile og gjentatte brudd på folkeretten må få konsekvenser for Israel. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

SV vil ha Stortinget med på sanksjoner mot Israel

Gjentatte brudd på folkeretten og drap på sivile må få konsekvenser, mener SV. Nå foreslår partiet internasjonale sanksjoner mot Israel.

Av NTB | 20.11.2023 08:49:47

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi ønsker å sette makt bak kravene. Det har gått snart en måned siden verdenssamfunnet gjennom FN vedtok en resolusjon om våpenhvile. Den har ikke kommet på plass. Snarere er kampene blitt intensivert, sier nestleder Marian Hussein i SV på NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Minst 13.000 mennesker er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen siden 7. oktober, over 5500 av dem barn. Over 30.000 er såret, hvorav 70 prosent er barn og kvinner.

Over 3600 er savnet, blant dem 1750 barn. De israelske angrepene har blant annet vært rettet mot sykehus og skoler på Gazastripen.

Nå har SV fremmet et forslag i Stortinget om en internasjonal våpenboikott og harde økonomiske sanksjoner mot landet.

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har vært tydelige på at Israel bryter folkeretten, og på at krigføringen på Gaza er uakseptabel.

– Men vi mener ensidige sanksjoner mot Israel er en dårlig idé, sier statssekretær Andreas Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet.

Han mener dessuten at slike sanksjoner vil skade Norges rolle i dialogarbeidet med Israel og viser til den spesielle rollen Norge har hatt i konflikten siden Oslo-prosessen på 1990-tallet.

– Vi jobber nå for en våpenhvile og er innstilt på fortsatt å jobbe for en tostatsløsning. Skulle vi stilt oss på sidelinjen og vedtatt sanksjoner nå, ville det vanskeliggjort det arbeidet. Det tror vi er lite hensiktsmessig, sier han.

– Det er ganske mange regler i krig. De har Israel brutt gang på gang. Det må få konsekvenser, sier Hussein.

Kravik mener ensidige sanksjoner vedtatt Norge mot Israel, vil ha minimal effekt. Sanksjoner vil erfaringsmessig først kunne ha reell betydning når en større gruppe land står bak dem, sier han. Derfor har Norge som praksis å slutte seg til sanksjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd eller av EU, ifølge Kravik.

(©NTB)

Flere nyheter: