Menu
På sikt blir gummigranulat på kunstgressbaner historie. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

SV og MDG ber regjeringen skynde seg med gummigranulat-forbud – åtte år for lenge

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne jubler over at en EU-komité har stemt fram et forbud mot gummigranulat. De vil ha norsk fortgang i saken.

Av NTB | 27.04.2023 14:44:09

Politikk: Det var den såkalte Reach-komiteen under EU-kommisjonen i Brussel som torsdag stemte fram forbudet. Komiteen er sammensatt av representanter fra EUs medlemsland.

Det er ventet at lovforslaget vil tre i kraft i løpet av 2023. Saken er imidlertid ikke hundre prosent avgjort ennå. EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet har tre måneder på seg til å komme med innvendinger dersom de vil endre beslutningen.

– Jeg er glad for at EU tar ansvar i denne saken og kommer med et viktig grep for å minske forurensing. Dessverre kommer det til å ta lang tid før dette trer i kraft i EU, og det er ingen grunn til at Norge skal vente på det, skriver stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) til NTB.

– Gummigranulat er forurensende og truer dyreliv over hele landet, så her er det på høy tid å komme med alternativer, sier Haltbrekken.

Partileder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne er også glad for EUs forbud. Han vil sette i gang omstillingen med en gang.

– Jeg ble veldig glad når jeg hørte denne nyheten i dag. Det er strålende at EU sier tydelig nei til gummigranulat fra kunstgress, som er en stor kilde til at mikroplast havner i dyr og i naturen, skriver Hermstad i en epost til NTB.

Eide svarer at han tror det er lurt å følge de andre europeiske landene.

– Vi har allerede en regel i Norge om at vi skal erstatte gummigranulat så fort tilfredsstillende alternativer er klare. Det prinsippet er egentlig der fra før, sier Eide til NTB.

– Jeg tror det er fornuftig å gjøre det sammen med Europa. Det vil bety en mye større kraft i å finne alternativer. De kan komme før man tror. Det har hendt før, sier han.

Forbudet blir altså en realitet om EUs medlemsland i ministerrådet og EU-parlamentet ikke motsetter seg vedtaket.

– Nå må regjeringen komme på banen med penger og sørge for at omstillingen på norske fotballbaner virkelig kan begynne. I Oslo har byrådet og MDG allerede gitt store midler på egen hånd for å komme i gang, uten å få noe som helst støtte fra regjeringen som henger langt etter, skriver Hermstad.

I forslaget som er stemt fram i EU, legges det opp til at forbudet innføres med en overgangsfase på åtte år.

– Nå som EU sier tydelig ifra om at gummigranulat skal vekk, er det ingen grunn til å utsette overgangen. Vi må sørge for at alle som elsker å spille fotball, kan gjøre dette uten å bidra til plastforurensning, mener Hermstad.

Norges Fotballforbund har på sin side argumentert for at det er nødvendig med en lengre overgangsfase, helst på ti til tolv år, for å gjennomføre det som er en storstilt omlegging for aktører over hele landet.

Han ber klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gå foran og sørge for et forbud i Norge så fort som mulig.

Hermstad ber i likhet med Haltbrekken regjeringen om å ta grep raskt.

(©NTB)

Flere nyheter: