Sunak sikret ny brexitavtale om Nord-Irland – men nordirske unionister nøler
EU og Storbritannia er enige om en ny Nord-Irland-protokoll som skal sørge for at grensen i Irskesjøen forsvinner. Men unionistpartiet DUP er ikke helt fornøyd.
Politikk: – Vi har funnet en måte å få slutt på usikkerheten for Nord-Irland, sa den britiske statsministeren da han kunngjorde avtalen mandag ettermiddag.
Han beskriver den som et gjennombrudd for å løse handelsproblemene i kjølvannet av brexit og sier at den fjerner enhver form for grense i Irskesjøen.
– Avtalen vil sikre fri flyt av handelen i hele Storbritannia, sa Sunak og lovet at tollbarrierene på varer som sendes fra det britiske fastlandet til Nord-Irland, blir borte.
Han begrunnet det med at det den nye avtaleteksten innebærer at enkelte EU-lover fortsatt kommer til å gjelde i Nord-Irland.
– I bred forstand er det klart at det er gjort betydelig framgang på en rekke områder, samtidig som vi anerkjenner at det er viktige spørsmål som vi fortsatt er bekymret for, sa Donaldson mandag kveld.
Han legger til at partiet nå vil jobbe med den britiske regjeringen for å klargjøre hva avtalen innebærer og eventuelt få på plass endringer.
Storbritannia og EU har forhandlet i over et år om den omstridte protokollen, og avtalen anses som en seier for Sunak. Men nå må han også greie å overbevise sine konservative partifeller i Parlamentet.
Den virkelige nøkkelen er det imidlertid DUP som sitter med. Partiet har som følge av den nåværende protokollen verken villet ta plass i provinsforsamlingen eller delta i en ny samlingsregjering sammen med republikanske Sinn Féin, som innkasserte en historisk seier i valget i mai i fjor.
Dermed har hele Langfredagsavtalen fra 1998, som fikk slutt på mange år med voldelig konflikt mellom unionister og republikanere, stått på spill.
Han kunngjorde også at protokollen har fått et nytt navn – Windsor-rammeverket.
Nord-Irland-protokollen er en del av brexitavtalen som ble inngått mellom EU og Storbritannia da britene forlot EU. Protokollen var nødvendig for å hindre at det oppsto en «hard» grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland.
Den har imidlertid skapt problemer for varetransporten mellom den britiske provinsen og det britiske fastlandet. Frustrasjonen har vært stor i den delen av befolkningen i Nord-Irland som ønsker et tett forhold til resten av Storbritannia.
Ifølge Sunak vil dette bety fri flyt av all slags varer som skal selges i Nord-Irland, ikke minst dagligvarer og legemidler.
Etter at avtalen var kunngjort, kunne von der Leyen fortsette til Windsor Castle, der hun ble tatt imot av kong Charles. Audiensen hos kongen har imidlertid ført til kritikk av Sunak, som beskyldes for å ville sikre avtalen en kongelig velsignelse.
Men det er langt fra sikkert at avtalen innfrir forventningene til det nordirske unionistpartiet DUP. Etter at avtalen ble lagt fram, ga partileder Jeffrey Donaldson beskjed om at det kan bli «nei».
Før avtalen kan iverksettes, må den godkjennes av både av Parlamentet i London og den folkevalgte forsamlingen i Belfast, samt EU-domstolen.
Da Sunak og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen møtte pressen i Windsor i England for å kunngjøre avtalen, understreket begge at forholdet mellom Storbritannia og EU igjen er på rett spor. Von der Leyen kalte avtalen for historisk, mens Sunak sa at dette er startet på et nytt kapittel mellom Storbritannia og EU.
Avtalen innebærer at det skal lages to spor for varetransporten fra det britiske fastlandet til Nord-Irland: En «grønn fil» for varer som blir værende i Storbritannia, og en «rød fil» for varer som skal videre til EU.