Menu
Boligblokker er ødelagt i kampene i Khartoum. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

Sudan: Over 40 skal være drept i nye luftangrep mot helsesentre

Kampene i Sudan har spredt seg til byen Obeid, der over 40 personer skal ha blitt drept i luftangrep mot flere helsesentre.

Av NTB | 20.04.2023 21:24:11

Kriminalitet og rettsvesen: Sudans legeforening opplyser at minst 26 sivile og 17 politimenn ble drept i luftangrepene i Obeid torsdag. Kampene i byen er blitt mer intense, og over 3.300 mennesker har flyktet fra hjemmene sine og søkt tilflukt på en skole og i et idrettsanlegg.

En 24 timers våpenhvile utløp torsdag kveld uten klare utsikter til noen forlengelse. Den ble brutt etter noen få timer og skapte kun en litt roligere situasjon i enkelte deler av hovedstaden Khartoum, der de som våget benyttet anledningen til å flykte fra hjemmene sine. Helt siden kampene begynte i helgen har lokalbefolkningen holdt seg hjemme for ikke å bli rammet av kryssild, uten mulighet til å skaffe seg vann, mat og medisiner.

– Vi er bekymret for at Sudans helsesystem kommer til å bryte helt sammen, sier Stephane Dujarric, talsperson for FNs generalsekretær.

Den siste våpenhvilen er den fjerde i rekken, men ingen av dem har fungert, og tross innstendige oppfordringer fra ledere i USA, Tyrkia, EU og andre land, ser både regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF ut til å ville løse konflikten med militære midler.

Begge avviste torsdag forhandlinger, og militæret insisterer på at de kun vil snakke med RSF hvis gruppen overgir seg.

– Vi opplever et svært viktig øyeblikk i den muslimske kalenderen. Jeg mener dette er det riktige tidspunktet for at en våpenhvile skal kunne vare, sier Guterres torsdag.

Den muslimske fastemåneden ramadan avsluttes fredag med starten på høytiden id al-fitr.

En våpenhvile er nødvendig for at sivile som er fanget i konfliktområdene, skal kunne komme seg ut og få medisinsk behandling, mat og andre nødvendige forsyninger, påpeker Guterres.

– Vi har vært i kontakt med partene, vi tror det er mulig, sier han.

– Vi ber de krigførende partene om å stoppe kampene, sa Ahmed Al-Mandhari, WHOs regiondirektør for det østlige Middelhavet, på en pressekonferanse torsdag.

Kampene som brøt ut i Sudan lørdag, har så langt kostet over 330 mennesker livet, opplyste WHO samme dag. Minst 3.200 personer såret.

– Jeg fordømmer alle tap av menneskeliv og spesielt angrep på sivile og helsevesen, sier WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus.

FN melder at mange boliger har mistet tilgangen til både strøm og vann. I tillegg har titusener av sivile sluppet opp for både drikkevann, mat, bensin og medisiner. Å gå ut for å skaffe nye forsyninger, er livsfarlig. Dessuten er mange markeder blitt ødelagt.

– Vi har fått rapporter om at barn har søkt tilflukt i skoler og barnehager mens kampene raser rundt dem, og barnesykehus er blitt tvunget til å evakuere etter hvert som granatene kommer nærmere, skriver FN-organisasjonen i en pressemelding.

Minst ni barn er drept i kampene og over 50 barn skal ha blitt såret, ifølge foreløpige rapporter.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at 10.000 til 20.000 mennesker har flyktet fra Darfur til nabolandet Tsjad. Mange av dem er kvinner og barn, og de lever nå under åpen himmel.

De to gjennomførte sammen et kupp som kastet de sivile ut fra overgangsregjeringen i 2021. Begge parter anklages for å stå bak en lang rekke menneskerettsovergrep.

RSF har fungert som regjeringshærens forlengede arm, og planen var at gruppen skulle innlemmes i landets hær i forbindelse med fredsforhandlingene og overgangen til en sivil regjering.

Torsdag uttalte Dagalo at han ikke er imot en våpenhvile under id.

I et telefonintervju med Al Jazeera kaller han imidlertid Burhan for en kriminell som han ikke vil forhandle med.

Sykehusene er fulle av sårede, og de er i ferd med å gå tomme for medisiner og medisinsk utstyr. Minst ni sykehus er bombet, og rundt 70 prosent av sykehusene som ligger nær kampområdene, er ute av drift, ifølge legeforeningen.

FNs generalsekretær António Guterres håper likevel at partene kan inngå en våpenhvile i forbindelse med høytiden id.

Verdens helseorganisasjon formaner partene i Sudan til å åpne en humanitær korridor for helsepersonell, pasienter og ambulanser.

Han beskriver rapporter om at militære styrker okkuperer helsesentre, som dypt bekymringsfulle og understreker at angrep på helsetjenester er et åpenbart brudd på folkeretten.

Verdens barnefond Unicef skriver i en pressemelding at kampene utgjør en fare for millioner av barn. Mange familier er skrekkslagne etter å ha blitt fanget i kryssilden.

De to generalene som kjemper om makten, er Abdel Fattah al-Burhan, sjef for militæret og landets de facto leder, og Mohammed Hamdan Dagalo, som har vært hans nestkommanderende og leder for den paramilitære gruppen RSF.

RSF springer ut fra Janjaweed-militsen, som ble beskyldt for omfattende overgrep mot sivile da regjeringen satte den til å slå ned på opprøret i Darfur tidlig på 2000-tallet.

(©NTB)

Flere nyheter: