Studie: Unge som er opptatt av fasaden sin i sosiale medier, har oftere dårlig psykisk helse
Ungdomsskoleelever, særlig jentene, som er opptatt av hvordan de fremstår i sosiale medier, har dårligere psykisk helse og trivsel, viser en studie fra FHI.
Vitenskap og teknologi: Studien er gjennomført i samarbeid med Universitetet i Bergen. 1982 elever i alderen 13–15 år ble plassert på en skala basert på hvor opptatt de er av selvpresentasjon i sosiale medier. Skalaen heter SPAUSCIS (Self-presentation and upward social comparison inclination scale).
Jo mer ungdommene tenkte på hvordan de framsto i sosiale medier, desto lavere skåret både gutter og jenter i gjennomsnitt på psykisk velvære. Sammenhengen var tydeligere for jentene.
– Dette betyr at de guttene som har størst fokus på dette, kan oppleve litt dårligere psykisk velvære sammenlignet med dem som har et mindre fokus på hvordan de fremstår, sier Jens Christoffer Skogen, seniorforsker ved FHI.
Forskerne understreker at studien ikke sier noe om årsakssammenheng. Det kan for eksempel være at dårligere psykisk helse fører til at man blir mer opptatt av hvordan man framstår i sosiale medier.
– Resultatene understreker behovet for målrettede tiltak for å redusere selvpresentasjon og sosial sammenligning i sosiale medier, sier Skogen.
Forslag til tiltak er økt bevisstgjøring og kunnskap om hvordan sosiale medier på ulike måter kan påvirke psykisk helse negativt, for eksempel gjennom sosial sammenligning.
(©NTB)