Menu
Over 600 millioner mennesker i India kan ble utsatt for farlig høye temperaturer innen 2100. I dagens India er det også varmt. Her beskytter en gruppe menn seg mot en hetebølge som herjer nå i mai. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

Studie: 2 milliarder mennesker risikerer farlig varme i 2100

Dagens klimapolitikk innebærer at 2 milliarder mennesker kommer til å leve i områder med farlig høye temperaturer i 2010. Storstilt migrasjon kan bli svaret.

Av NTB | 23.05.2023 14:38:59

Natur og miljø: Det anslår forskere i en ny studie, som er den første i sitt slag. Forskerne kommer fra University of Exeter’s Global Systems Institute, Earth Commission og Universitetet i Nanjing.

Med dagens juridisk bindende klimapolitikk kommer verden til å oppleve en temperaturstigning på 2,7 grader innen 2100. Dette kan igjen føre til at 22 prosent av verdens befolkning kommer til å være utsatt for farlig varme om mindre enn 80 år. Farlig varme er definert som en gjennomsnittlig temperatur på 29 grader eller høyere.

Med så høye temperaturer kan vannressursene bli for knappe, dødeligheten øke og den økonomiske produktiviteten gå ned. Dyr og avlinger vil ikke lenger trives like godt, og et stort antall mennesker kan komme til å migrere, fastslår forskerne.

Forskerne har også beregnet at hvis man klarer å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, i tråd med Parisavtalen, så vil det innebærer at «kun» 5 prosent havner utenfor klimakomfortsonen, som har gjort at arten vår har trivdes i årtusener.

Forskerne understreker derfor hvor viktig det er med besluttsomhet og handling for å redusere prisen som menneskene må betale, og ulikheter som vil oppstå som følge av den globale oppvarmingen.

Over 600 millioner mennesker i India og 300 millioner mennesker i Nigeria kan ble utsatt for farlig høye temperaturer innen 2100. Det samme gjelder deler av Indonesia, Brasil, Filippinene, Australia og nesten 100 prosent av Burkina Faso og Mali.

I studien går det også fram at i de verste tilfellene, med en temperaturstigning på 3,6 grader eller til og med 4,4 grader, så kommer halvparten av verdens befolkning til å havne utenfor klimakomfortsonen, noe som kommer til å utgjøre en «eksistensiell risiko».

Lenton understreker at det å begrense oppvarmingen til 1,5 grader kommer til å gjøre en «stor forskjell» ved at antall mennesker som blir utsatt for farlig høye temperaturer, blir liggende på litt over 400 millioner.

– Prisen for global oppvarming blir ofte uttrykt i økonomiske termer, men studien vår viser den enorme menneskelige prisen det vil ha å ikke håndtere klimakrisen, sier han.

– Vi vil kunne få en stor endring i hvor beboelig deler av planeten vår blir, endringer som kan potensielt føre til en storstilt omorganisering av hvor folk bor, understreker Lenton

Forskerne peker også på at studien viser hvor urettferdig klimakrisen rammer, ved at det er menneskene med minst ansvar for oppvarmingen som kommer til å bli rammet av den farligste varmen.

– Det er ikke slik at det blir ulevelig på Jorden, det er bare det at den beste plassen for mennesker på kloden endrer seg. Det er også noe som skjer med andre arter, og det er en normal reaksjon å flytte til bedre steder, sier han.

Migrasjon kommer til å være en del av prisen som mennesket må betale for klimaendringene, understreker han.

– Ingen ønsker å flytte fra stedet de er født, og det vil være en kostnad for alle i verden, fordi man må innrette seg etter det på ett eller annet vis, sier han.

– Det åpner opp hele diskusjonen om hva som blir den beste måten menneskeheten kan fortsette på. Den ene måten er å sette på bremsen for den globale oppvarmingen, men som du ser av resultatene, vil vi trolig måtte finne nye steder å bo for folk på kloden, sier Scheffer.

Professor Tim Lenton, direktør ved Global Systems Institute, sier at hvis den gjennomsnittlige temperaturstigningen blir på 2,7 grader, så kommer mange områder i verden til å oppleve historisk nye temperaturer.

De siste åtte årene er de varmeste som noen gang er registrert.

Professor Marten Scheffer ved Wageningen-universitetet i Nederland understreker også at migrasjon kommer til å være en naturlig måte å tilpasse seg endringene på.

(©NTB)

Flere nyheter: