LIVESENTER
Menu
Illustrasjon: Radio Haugaland / E. Solberg

Strømpriser styrt av «strømbingoen»

Nå stiger temperaturene de neste dagene og dermed går strømprisene noe ned. Det er også ventet mer vind i våre naboland. Da mangler vi bare snøsmelting og mye regn, så vinner vi alle strømbingoen.

Av Egil M Solberg | 10.03.2023 21:13:16

Strømkommentar: Husholdningene har strømstøtte og får dekket 90 prosent av kostnaden over 70 øre. Næringslivet derimot får ingen hjelp.

Blir det overraskende kaldt, går ikke bare prisene til himmels, det gjør også forbruket. Det motsatte skjer når det blir overraskende mildt.

Ingen strømselgere kan sikre seg mot denne risikoen. Derfor er de fleste fastprisavtaler basert på at strømselger leverer et bestemt volum til fast pris. Volumet er det samme hver time.

Det innebærer at når kundens forbruk overstiger dette nivået, må kunden kjøpe differansen i spotmarkedet. Motsatt, når forbruket er lavere enn avtalt, må avviket selges i spotmarkedet.

Strømkunder som bruker lite strøm om natten og mye om dagen, blir tvunget til å selge billig om natten og kjøpe dyrt om dagen, og det gir kundene et kjempetap.

Mener regjeringen at næringsdrivende uten spisskompetanse på dette skal gå inn på kompliserte avtaler de ikke skjønner konsekvensene av?

Fastprisavtaler profilert den siste uken hos Fjordkraft for 3 år er 89,07 øre per kWh før nettleie og avgifter.

Har du en fastpriskontrakt til 0,89 kr/kWh, får du i realiteten en totalkostnad på rundt 1,40 kr/kWh. Sammen med nettleie og avgifter kan dette beløpe seg til 2 kroner og 10 øre per kWh.

Hvem vil egentlig binde seg over 3 år til slike priser? Derfor er det svært få som binder seg til slike fastprisavtaler. Det er nærmest gambling med bedriftens økonomi, mener mange.

Til sammenligning er snittprisen på strøm lørdag 97,88 øre per kWh før avgifter eller 1 krone og 46 øre per kWh med typiske avgifter og nettleie.
Da kan det være et bedre valg å holde seg til spottpris, selv om forutsigbarheten blir noe mindre.

Utviklingen i strømprisen med typisk nettleie og avgifter lørdag.

Flere nyheter: