Stortingstopp etter utvalgsrapport om strømming: – Fortsatt skeptisk
Lederen av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Venstres Grunde Almeland, er tvilende til strømming av barneidrett tross anbefalinger i en fersk rapport.
Sport: Fredag la et utvalg nedsatt av Norges idrettsforbund fram sine konklusjoner etter å ha vurdert en rekke problemstillinger rundt strømming av kamper i barne- og ungdomsidretten.
Et flertall i utvalget åpner for strømming av kamper fra 15-årsklassen og oppover, under forutsetning av at gitte kriterier og tiltak er hensyntatt. Samtidig viser arbeidet at en rekke forhold fortsatt er uavklarte.
– Jeg er fortsatt skeptisk til at barn skal filmes når de tar del i breddeidretten. Det kan fort være ekskluderende, særlig for en del barn som er i sårbare situasjoner, sier stortingspolitiker Grunde Almeland til NTB.
– Jeg håper det blir en del av diskusjonen når beslutninger tas. Barns rettigheter skal komme foran organisasjonens og kommersielle interesser, legger han til.
Automatiske kameraer er eller skal bli montert i idrettshaller over hele landet for å direkteoverføre kamper i ulike idretter fra 15-årsklassen og oppover. Tanken er at familie og venner skal kunne følge kampene på nettet mot å betale for et MyGame-abonnement.
Flere uheldige episoder er samtidig avdekket rundt strømmingen, noe som har ført til tøff kritikk fra ulike hold. I januar ble strømming av all breddeidrett under 18 år satt på pause av de seks forbundene som har deltatt i prosjektet.
– Jeg mener det er bra at forbundet ser ut til å ha tatt bekymringene knyttet til barns personvern på alvor ved å ta en fot i bakken og gjøre grundige vurderinger. Så forstår jeg at dette kun er anbefalinger fra et utvalg. Det gjenstår å se hva konklusjonene bli, sier Almeland.
Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund er blant forbundene som deltar og har lagt betydelige midler i MyGame-prosjektet.
– Vi er glade for at utvalget har tatt med barns egne synspunkter på strømming, og hva de tenker om det. Vårt umiddelbare inntrykk er at utvalget har gjort en grundig vurdering av hva som er til barnets beste. Dette er i så fall i tråd med de innspillene vi har gitt til utvalget underveis i deres arbeid. Men utvalget har nettopp lagt fram sine forslag, og vi trenger noe mer tid til å sette oss inn i utvalgets vurderinger og anbefalinger, sier fagsjef Ivar Stokkereit i Barneombudet til NTB om fredagens rapport.
Strømmeutvalget har ikke spesifikt tatt stilling til MyGame-prosjektet, men har sett på de prinsipielle sidene ved strømmingen.
– Arbeidet har vært utfordrende, og jeg skulle ønske vi kunne levert noe som var enklere å forholde seg til for mottaker. Samtidig har det bidratt til å få fram flere perspektiver, sier utvalgsleder Kristin Veierød til NTB.
Datatilsynet lanserte i juni en ny veileder rundt strømming av barneidrett. Der ble det konkludert med at slik strømming som hovedregel ikke kan gjennomføres lovlig etter personvernregelverket. Unntaket er i tilfeller der det er snakk om toppidrett med allmenn interesse.
Strømmeutvalget ble nedsatt i kjølvannet av den betente debatten rundt innføringen av idrettens mye omtalte MyGame-prosjekt.
En rekke kommuner, blant dem Oslo, Kristiansand og Bergen, har sagt et foreløpig klart nei til MyGame-prosjektet slik det foreligger nå. Barneombudet og Stine Sofies Stiftelse har også vært kritiske røster i debatten.
(©NTB)