Menu
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) under den muntlige spørretimen på Stortinget 22. mai. Foto: Heiko Junge / NTB

Stortinget vedtar nye regler for studieopptak

Flertallet på Stortinget vedtar onsdag forslaget til nye regler for opptak til høyere utdanning, som ifølge regjeringen være enklere og mer rettferdige.

Av NTB | 05.06.2024 05:33:02

Vitenskap og teknologi: – Dette er en viktig milepæl, nå får vi på plass nye regler for opptak til høyere utdanning. Slik det er nå, bruker mange unge for lang tid på å komme i gang med studiene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding.

Han mener at det i dag er kunstig høye poenggrenser på flere utdanninger.

– Karakterkrav hindrer motiverte søkere i å begynne på viktige profesjonsutdanninger. De nye reglene er enklere og mer rettferdige. De skal sikre at flere kommer raskere i gang med studier, raskere ut i jobb, og bedre rekruttering til viktige velferdsutdanninger, sier Hoel.

I april la han fram stortingsmeldingen Opptak til høyere utdanning, basert på utredningen til opptaksutvalget og høringsinnspillene regjeringen fikk.

Dette er de viktigste endringene, ifølge pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet:

* Går fra 14 til 3 tilleggspoeng. Beholder bare poeng for verneplikt og realfag, og poengene for disse blir halvert.

* Avvikler egne karakterkrav (nivåkrav) for sykepleierutdanning og åpner for unntak fra kravene også for lærerutdanningene.

* Det skal fortsatt være mulig å ta opp fag: Innfører ikke nasjonal opptaksprøve

* Fjerner kjønnspoeng – innfører kjønnskvoter i stedet

De fleste endringene vil tidligst gjelde fra 2027. De sykepleieutdanningene som ønsker det, kan starte med unntak fra nivåkravene allerede i år.

(©NTB)

Flere nyheter: