Menu
En demonstrant veiver med et palestinsk flagg utenfor Stortinget under en demonstrasjon i oktober i fjor. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Nei til boikott og sanksjoner mot Israel

Et bredt stortingsflertall sa tirsdag som ventet nei til flere forslag om sanksjoner og boikott av Israel som følge av krigen i Gaza. SV og Rødt lover omkamp.

Av NTB | 06.02.2024 18:12:30

Krig og konflikter: Gaza-krigen ble heftig debattert i Stortinget forrige torsdag, men voteringen for flere av forslagene om straffetiltak mot Israel ble utsatt til denne uken.

Det gjaldt blant annet Rødt og SVs krav om at regjeringen må ta initiativ til internasjonale sanksjoner mot Israel og en internasjonal våpenembargo mot Israel.

Forslaget fikk støtte av SV, Rødt og MDG.

Det samme gjaldt et forslag om forbud mot import og eksport og levering av varer og tjenester som bidrar til det israelske regimets inntekter, altså boikott.

Også et forslag om å trekke oljefondet ut av selskaper knyttet til Israels okkupasjon ble nedstemt.

Flertallet stemte også ned et forslag om å fraråde norsk næringsliv å handle med israelske selskap så lenge krigen i Gaza pågår.

Heller ikke et mildere sanksjonsforslag fra Venstre fikk flertall. Dette gikk ut på å be regjeringen «ta initiativ overfor allierte og likesinnede land om å vurdere muligheten for sanksjoner mot enkeltpersoner og institusjoner i Israel som bidrar til brudd på folkeretten og menneskerettigheter».

Tvert imot tror han det vil skade arbeidet med å få slutt på krigen.

– Det ville skade veldig mange av de prosessene vi er dypt inne i, og som jeg vet at palestinerne ønsker at vi skal være inne i, sa Barth Eide.

– Stortingsflertallet valgte i dag å trosse folkekravet om sanksjoner mot Israels brutale krigføring. Hvert eneste av de 30 forslagene ble stemt ned. Det er skuffende, men vi gir ikke opp. Vi kommer til å ta nye initiativ helt til en våpenhvile er på plass, skriver Fiskaa i en epost til NTB.

Det er ikke bare SV som er skuffet over Stortingets nei.

– Nå støtter annenhver nordmann boikott av Israel, mens kun 27 prosent er mot. Rødt skal stå på videre for at folkemeningen til slutt vinner fram på Stortinget, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt, til NTB.

– Vi er skuffet over at ikke noen av tiltakene i sanksjonspakken ble vedtatt. I stedet nøyer man seg med å gjenta kritikk som tidligere har vært fremmet uten ønsket effekt, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Også ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp, Changemaker, omtaler avstemmingen som en skuffelse. Leder Marte Hansen Haugen peker på at Norge, som en del av Folkemordkonvensjonen, må gjøre alt i sin makt for å sikre at man ikke bidrar til folkerettslige krigsforbrytelser.

– Oslo kommune har allerede vist at man enkelt kan innføre forbud mot handel av varer og tjenester fra ulovlige bosetninger. Dette beviser at det er fullt mulig å gjøre det samme nasjonalt, og her må regjeringen snu, sier Haugan.

På forhånd hadde et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti varslet at de ville stemme nei til alle de 30 forslagene.

Da Stortinget debatterte saken i forrige uke, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke tror det er lurt med norske sanksjoner, og at han heller ikke tror det vil få avgjørende betydning for Israels vurderinger.

Utenrikspolitisk talsperson Ingrid Fiskaa i SV er ikke enig i at utenriksministerens resonnement gjelder alle forslagene.

Den ideelle menneskerettsorganisasjonen Raftostiftelsen oppfordrer nå regjeringen til å be FNs generalsekretær om å listeføre Israel som et land som begår folkerettsbrudd i krig.

(©NTB)

Flere nyheter: