Menu
Prisveksten i eurosonen dempet seg i oktober. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

Stort fall i prisveksten i eurosonen – men økonomien krymper

Prisveksten i eurosonen dempet seg ytterligere i oktober og endte på 2,9 prosent. Samtidig krympet økonomien i tredje kvartal med 0,1 prosent.

Av NTB | 31.10.2023 12:02:23

Økonomi og næringsliv: Årsinflasjonen er med det på sitt laveste nivå siden juli 2021, viser tall fra EUs statistikkbyrå. Det er særlig lavere drivstoffpriser som gjør at prisveksten demper seg.

– Dette er en gladnyhet og bekrefter nok at rentetoppen er nådd i Europa. Samlet inflasjon er mye lavere enn forrige måned og litt lavere enn markedet ventet, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank i en epost til NTB.

I september var prisveksten på 4,3 prosent, og nedgangen i oktober var større enn det analytikere hadde ventet på forhånd. Det var spådd at inflasjonen ville ende på 3,1 prosent.

Nedgangen til 2,9 prosent gjør at Den europeiske sentralbankens mål om 2 prosents inflasjon nå er mye nærmere enn for bare et år siden, da prisveksten var på over 10 prosent.

– Europa har brutt den magiske grensen på under 3 prosent og ser nå 2-tallet. Det betyr at inflasjonsmålet er i sikte, sier Knudsen.

– Det er også en dobbel gladnyhet for Norges Bank som har rentemøtet torsdag. Inflasjonsfallet betyr at det blir mindre imponert inflasjon fra våre viktigste handelspartnere, men også at kronekursen ikke havner under press, legger han til.

Analytikere hadde på forhånd spådd at økonomien i eurosonen ville stagnere i tredje kvartal.

Den tyske økonomien, eurosonens største, krympet også med 0,1 prosent i tredje kvartal, ifølge tall som ble lagt fram mandag. Prisveksten gikk ned også her og landet på 3,8 prosent i oktober.

Frankrike, eurosonens nest største økonomi, fikk derimot en ørliten vekst på 0,1 prosent i tredje kvartal. Også der var det en nedgang i prisveksten, som endte på 4,5 prosent.

Det foreløpige anslaget kom etter at Italia, eurosonens tredje største økonomi, hadde et overraskende fall på 0,4 prosent i økonomien i andre kvartal sammenlignet med de tre foregående månedene.

Prisveksten i Italia gikk kraftig ned i oktober. Årsinflasjonen endte på 1,8 prosent, sammenlignet med 5,3 prosent i september.

Kjerneinflasjonen – som er prisveksten minus energi og råvarer – er derimot fremdeles høy. I oktober ble den beregnet til 4,2 prosent mot 4,5 prosent i september.

Og rentehevingene har også ført til at den økonomiske veksten i de 20 landene i eurosonen har avtatt. Dette, kombinert med andre faktorer, kan bety at rentene vil være på vei ned igjen raskere enn det som har vært ventet.

– Slik ting ser ut nå, står døren på gløtt for et rentekutt allerede i første kvartal av 2024, tror Tore Stramer, sjeføkonom i Dansk Erhverv.

Det er bare tredje gang på 40 år at det er registrert fall på mer enn ett prosentpoeng i prisveksten på en enkelt måned, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Men den oppmuntrende nyheten om prisveksten kom samtidig som økonomien i eurosonen krympet med 0,1 prosent i tredje kvartal, særlig tynget av nedgangen i tysk økonomi. Veksten i andre kvartal var på marginale 0,2 prosent.

Italia slapp så vidt unna resesjon med en nullvekst i økonomien i tredje kvartal. Høye renter har dempet forbruket, ifølge landets statistikkbyrå.

Nedgangen i prisveksten er et resultat av at Den europeiske sentralbanken i flere omganger har satt opp retten for å kjøle ned økonomien.

Flere nyheter: