Stormen Ashley har passert Vestlandet – nå står Trøndelag og Nordland for tur
Stormen Ashley har ført til flere innstilte fly, og statsministeren måtte droppe et besøk på grunn av vinden på Vestlandet. Nå beveger stormen seg nordover.
Vær: – Stormsenteret har passert Møre og Romsdal, og den sterkeste vinden er på vei mot Trøndelag nå, sier vakthavende meteorolog Sigrid Auganæs til NTB i 13.30-tiden.
Uværet er restene fra stormen Ashley, som har herjet i Irland og Skottland søndag. Mandag morgen sto Vestlandet for tur. Nå beveger den seg nordover til Trøndelag og Nordland.
Det er sendt ut gult farevarsel for Sør-Trøndelag, men ikke for Nordland.
– Det er fordi vinden svekkes litt, men kriteriene i Nordland er også litt høyere. De tåler mer, rett og slett, sier hun.
Det kan bli liten storm i Nordland – i hovedsak i Helgeland og Salten, men også helt sør i Lofoten. Trolig løyer vinden i Trøndelag i 1-tiden natt til tirsdag, og i 2–3 tiden i Nordland.
De kraftigste vindkastene er målt ved det meteorologen kaller en av de mest forblåste plassene i Norge – Kråkenes i Kinn kommune. Her ble det målt 46 meter per sekund i 10-tiden mandag.
Det er dessuten målt orkan i såkalt middelvind, det vil si vindstyrke som er målt over ti minutter.
– I snitt blåser det orkan på Kråkenes halvannen dag i året. Så det er ikke hver dag man får dette, sier hun.
Selv om vinden løyer i vest, er det fortsatt full til liten storm langs kysten, og enda mer i kastene. Ved Ona ble det målt vindkast på 29 meter per sekund i 13.30-tiden.
Flere fly har slitt med å lande ved Bergen lufthavn, opplyser operativ sjef i Avinor, Øystein Skaar, til avisen.
– Noen fly måtte ha et par forsøk på å komme seg ned på grunn av vindkast som piloten må ta hensyn til, sier Skaar.
Dette skaper følgefeil, og det blir sannsynligvis en del forsinkelser utover dagen.
Dessuten måtte ett fly fra Oslo og ett fra Trondheim snu da de kom til Bergen. Den kraftige vinden gjorde det umulig å lande, opplyser Avinor til NRK og Bergensavisen.
Equinor måtte dessuten utsette flere helikopteravganger fra Bergen til Nordsjøen. Trafikken var i gang igjen rundt klokka 10.30, men offshore-avgangene ved Florø er fremdeles innstilt.
En rekke fergeavganger ble også innstilt, ifølge Veitrafikksentralen vest.
– Blant annet på Osterøy og på Askøy har det falt trær over veiene. Entreprenørene er ute og rydder, sa trafikkoperatør Arne Viken til Bergensavisen i 7-tiden.
Mandag morgen ble en bobil i Kvinnherad i Vestland tatt av vinden. Bobilen blåste flere meter av gårde og tok så fyr. Det var ingen personer i bilen, men den lå tett på to hus, og det var stor flammer, opplyste Vest politidistrikt i 6-tiden. Brannen var slokket om lag et kvarter senere.
– Hjemmekontor er ikke noe alternativ i den sektoren, så da setter vi opp båtskyss, sier ordfører Bengt Solheim-Olsen (H) til Bergens Tidende.
Ifølge Sunnmørsposten må beboerne på Barmøya i Stad kommune belage seg på å bli «øyfaste» fram til onsdag ettersom kombinasjonen tekniske problemer sterk vind mandag har gjort at skyssbåtene til fastlandet er innstilt.
Det har blåst mest i høyden i Vestland, Innlandet, og Møre og Romsdal, ifølge Auganæs.
Flytrafikken flere steder på Vestlandet ble rammet. Klokka 12.29 var 13 avganger forsinket og ni innstilt ved Bergen lufthavn, ifølge Bergens Tidende.
Vinden har også ført til at trær har blåst over ende i veibanen flere steder.
I Kinn kommune må elever som er nødt til å krysse Måløybrua, ha hjemmeundervisning mandag, skriver Fjordenes Tidende. Kommunen har også leid inn en skyssbåt for å frakte kommunalt ansatte helsearbeidere på jobb mandag morgen siden brua etter all sannsynlighet blir stengt.
(©NTB)