Menu
Den israelske okkupasjonen av palestinske områder fortsetter, 30 år etter at Oslo-avtalen ble undertegnet. De ulovlige israelske bosetningene har vokst kraftig, og palestinernes drøm om en egen stat blir stadig mer fjern. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB

Støre: Tragisk at det fortsatt ikke er en palestinsk stat

Oslo-avtalen var en fjær i hatten for norsk fredsdiplomati, men palestinerne venter fortsatt på sin egen stat. Tragisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Av NTB | 12.09.2023 05:54:43

Krig og konflikter: – Det er tragisk at det fortsatt ikke er en palestinsk stat så mange år senere, sier Støre i anledning av at det onsdag er 30 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet på plenen utenfor Det hvite hus i Washington.

Alt i 2010 konstaterte Støre, som da var utenriksminister, at det brant et blått lys for tostatsløsningen. 13 år senere fastholder han likevel at Oslo-avtalen var viktig.

– Det var et stort gjennombrudd da Israel og PLO gjensidig anerkjente hverandre for 30 år siden, sier han.

– Oslo-avtalen har bidratt til at palestinerne har fått sine egne institusjoner, og Norge gir ikke opp støtten til det palestinske statsbyggingsprosjektet så lenge palestinerne ønsker vår støtte, sier Støre.

– Til tross for den negative utviklingen – og særlig den israelske bosetningspolitikken – mener vi fortsatt at en forhandlet tostatsløsning er mulig, sier han.

– I lys av den negative utviklingen og manglende framgang i fredsprosessen forstår jeg hvorfor noen feller en slik dom over avtalen. Men Oslo-avtalen har fortsatt relevans, sier hun.

Huitfeldt kaller avtalen et stort gjennombrudd og viser til at den har bidratt til etablering av et palestinsk helsevesen, utdanningssystem, vannforsyning og elektrisitetsforsyning. Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut for en tostatsløsning, mener hun.

– Jeg er enig i at utviklingen går i retning av en én-statsrealitet hvor det ikke er like rettigheter for alle som bor der. Men det er ikke for sent å etablere to stater dersom det er politisk vilje til en slik løsning, sier Huitfeldt.

– Oslo-avtalene var avgjørende ved at de endret PLOs strategi fra væpnet frigjøringskamp til bygging av en nasjonalstat, og at de fikk Israel til å gå med på prinsippet om en deling av mandatområdet, sier hun til NTB.

– Selv om situasjonen er fastlåst, er det ikke noe realistisk alternativ til en fremforhandlet tostatsløsning, mener Søreide.

– Oslo-avtalene, Sikkerhetsrådets resolusjoner og tostatsløsningen bør fortsatt ligge til grunn for vår tilnærming. Så må vi fortsette å legge press på partene og understreke at det er de som har ansvaret for å finne fram til en løsning, sier hun.

Erna Solbergs regjering høstet kritikk for sin beslutning om å styrke samarbeidet med Israel i 2019, til tross for landets manglende vilje til å etterleve FNs krav om tilbaketrekning fra de okkuperte områdene. Søreide avviser slik kritikk.

– Solberg-regjeringen førte en balansert midtøstenpolitikk, sier hun.

Han er enig i at Israel hadde større grunn til å være fornøyd med avtalen enn palestinerne.

– Selvsagt hadde Israel som okkupant overtaket, sier Godal til NTB.

– Men det er ikke tvil i min sjel om at det i prosessen var bygd opp en sterk og felles opplevelse både på palestinsk og israelsk side om behov for en ny tid, med full respekt for palestinernes rettigheter og krav på en palestinsk stat, legger han til.

– Vi har vært i en ond sirkel siden. Det skyldes ikke Oslo-avtalen, men den politiske utviklingen både internt og mellom partene, sier han.

NTB har også vært i kontakt med de to tidligere utenriksministrene Jan Petersen (H) og Knut Vollebæk (KrF), men de ønsker i dag ikke å svare på spørsmål om Oslo-avtalen.

– Situasjonen er blitt vanskeligere enn den var i min tid som utenriksminister. Det skyldes etter min mening både lokale forhold blant israelere og palestinere og geopolitiske forhold, er alt Vollebæk vil si.

Børge Brende (H), Espen Barth Eide (Ap) og Thorbjørn Jagland (Ap) var også utenriksministre i årene etter at Oslo-avtalen ble inngått, men ingen av dem har svart på NTBs gjentatte henvendelser.

– Norge gir ikke opp støtten til det palestinske statsbyggingsprosjektet så lenge palestinerne ønsker vår støtte, sier Støre.

– Oslo-avtalen er folkerettslig gjeldende og anerkjennes formelt av partene og svært mange andre. Den illustrerer en måte å tenke på som ikke bør forkastes, mener Godal.

– Stillstand er frustrerende, å gi helt opp er verre, sier han.

Ledere både på palestinsk og israelsk side har lenge hevdet at Oslo-avtalen er død og begravd. Den oppfatningen deler ikke dagens utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Huitfeldts forgjenger som utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H), mener også at Oslo-avtalen fortsatt er viktig.

Mens Huitfeldt er helt klar på at Israel må trekke seg ut av de okkuperte områdene, er Søreide mer forsiktig i sitt ordvalg.

Bjørn Tore Godal (Ap) overtok som utenriksminister da Johan Jørgen Holst døde, bare noen måneder etter at Oslo-avtalen var undertegnet utenfor Det hvite hus i Washington.

Drapet på Israels statsminister Yitzhak Rabin i 1995, valget av Benjamin Netanyahu noen måneder senere og økt oppslutning om Hamas på palestinsk side snudde imidlertid utviklingen, mener Godal.

Selv om fredsprosessen er død og palestinernes drøm om en egen stat synes stadig mer fjern, klamrer Norge og andre vestlige land seg fortsatt til håpet om en framforhandlet tostatsløsning i Oslo-avtalens ånd.

(©NTB)

Flere nyheter: