Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på Nato-toppmøtet i Vilnius. Foto: Javad Parsa / NTB

Støre: Norge støtter G7-garantier til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Norge støtter G7-landenes sikkerhetsgarantier til Ukraina. Norge er også med på en felles nordisk uttalelse om samme tema.

Av NTB | 12.07.2023 15:43:01

Politikk: G7-landene kom onsdag med løfter om varige våpenforsendelser til Ukraina som en del av flere sikkerhetsgarantier til landet. Det skjedde under Nato-toppmøtet i Vilnius.

Ukraina skal også få moderne utstyr til sine luft- og sjøforsvarsstyrker for å drive ut de russiske invasjonsstyrkene, heter det i en uttalelse sett av nyhetsbyråene AFP og DPA.

Støre bekrefter overfor NTB at Norge støtter denne erklæringen.

– Norge kommer til å støtte dette på to måter. Vi kommer til å gi Norges støtte til denne erklæringen, og vi kommer også til å gjøre det med de andre nordiske landene i en felles uttalelse, sier han.

Det har på forhånd vært ventet at G7-landene ville komme med sikkerhetsgarantier til Ukraina på lang sikt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om slike garantier på veien mot Nato-medlemskap.

Støre trekker paralleller til Norges Nansen-pakke.

– Det er mye i tråd med det vi gjør i Nansen-pakken, som er både militær og sivil og hvor vi har forpliktet oss i fem år til å støtte Ukraina ut fra behovene de har og ut fra det vi kan bidra med, sier Støre.

(©NTB)