Menu
USAs president Joe Biden sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivfoto: Susan Walsh / AP / NTB

G7 gir langsiktige garantier til Ukraina – Støre lover støtte fra Norge

G7-landene lover varige våpenforsendelser til Ukraina som en del av flere sikkerhetsgarantier til landet. Ukraina er fornøyd med løftet.

Av NTB | 12.07.2023 15:43:09

Politikk: Ukraina skal også få moderne utstyr til sine luft- og sjøforsvarsstyrker for å drive ut de russiske invasjonsstyrkene, heter det i en erklæring fra G7-landene onsdag.

I erklæringen, som andre land står fritt til å slutte seg til, sa USA, Tyskland, Japan, Frankrike, Canada, Italia og Storbritannia, samt EU, at rammeverket erklæringen setter opp, omfatter militært utstyr, opptrening av personale, deling av etterretning og cyberforsvar.

– Denne erklæringen gjør det klart at støtten vår strekker seg langt inn i framtiden, sier USAs president Joe Biden.

– Vi skal alle jobbe med Ukraina på spesifikke, bilaterale og langsiktige sikkerhetsforpliktelser og ordninger for å sikre en bærekraftig styrke som er i stand til å forsvare Ukraina nå og avskrekke russisk aggresjon i framtiden, heter det i erklæringen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier seg svært fornøyd med en «viktig pakke med sikkerhetsgarantier» fra G7-landene.

– Den ukrainske delegasjonen reiser hjem med en viktig sikkerhetsseier for Ukraina, for vårt land, for vårt folk, for våre barn, sa Zelenskyj som selv har vært til stede på Nato-møtet i Vilnius.

– Vi ser på dette som en ekstremt alvorlig feil og potensielt svært farlig, sa talsmann for president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov.

– Det betyr at de ved å gi sikkerhetsgarantier til Ukraina, krenker Russlands sikkerhet, sa han og la til at han fortsatt håper Vesten skal vise klokskap.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter overfor NTB at Norge støtter denne erklæringen fra G7.

– Norge kommer til å støtte dette på to måter. Vi kommer til å gi Norges støtte til denne erklæringen, og vi kommer også til å gjøre det med de andre nordiske landene i en felles uttalelse, sier han.

Til gjengjeld vil Ukraina love forbedrede styringstiltak, blant annet gjennom rettslige og økonomiske reformer og økt åpenhet.

Russland reagerer med å kalle sikkerhetsgarantien til Ukraina en trussel mot Russlands sikkerhet.

Det har på forhånd vært ventet at G7-landene ville komme med sikkerhetsgarantier til Ukraina på lang sikt. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt om slike garantier på veien mot Nato-medlemskap.

Flere nyheter: