Støre feiret pride: – Jeg har gledet meg i mange måneder
Statsminister Jonas Gahr Støre gikk fremst i årets prideparade i Oslo. Han har gledet seg lenge til festivalen – men kunne ikke love at det ble dans i år.
samfunn: – Jeg har gledet meg i mange måneder, sier Støre.
Han fikk lørdag æren av å gå helt fremst i prideparaden i Oslo. En endeløs rekke av dansende, syngende og jublende mennesker snirklet seg gjennom hovedstadens gater, akkompagnert av høy musikk. Mange var kledd i regnbuefarger og glitter.
Selv gikk Støre for et mer sobert antrekk. Ved sin side forrest i toget hadde han byrådsleder Raymond Johansen og justisminister Emilie Enger Mehl.
Han kunne imidlertid ikke love like frekke dansebevegelser som han og Johansen bød på i paraden for fire år siden.
– Jeg ser Raymond Johansen her, og da er det fristende å tenke dans. Men jeg tror jeg skal gå i mer ordnet måte foran i toget, sa statsministeren.
Hele 85.000 personer deltok i årets parade, ifølge Oslo Pride. Det er rekord. Politiet anslår på sin side at mellom 50.000 og 60.000 gikk i prideparaden i Oslo i år, melder NRK.
– Det er en viktig feiring av norske verdier. Vi er et samfunn for inkludering, mangfold og kjærlighet. Jeg vet at mange har følt på utrygghet etter det som skjedde i fjor. Så det er viktig for meg fordi dette skal være en dag for glede, det skal være en feiring som det skeive miljøet fortjener.
Årets pridemarkering er preget både av glede og alvor, understreker Støre, som sier han føler med dem som ble berørt av skyteepisoden 25. juni i fjor.
– Det er et ønske om å si fra om at byen vår skal kunne huse dette på en trygg måte. Det ligger også et alvor over arrangementet, men jeg er glad for at det finner sted på den dagen det er planlagt, og at det er fint vær og god stemning.
– Det er kjent gjennom mediene at det har vært noen saker vi har jobbet med, både hatkrim på nett og andre saker, men det er ingenting som tilsier at det skal være noen direkte trusler mot årets pridearrangement.
Han sier politiet har hatt relativt store ressurser ute i gatene lørdag, både i form av uniformert politi og sivile tiltak. Fjorårets hendelse har ifølge Kostveit satt sitt preg på planleggingen av årets feiring.
– Det bakteppet vi hadde i fjor med den tragiske hendelsen, har gjort at vi jobber på en litt annen måte, men vi prøver å forholde oss til det bildet vi står ifra år til år og planlegge det separat uansett.
Nå moderer han seg.
– Jeg tror jeg skal være nøye nå med å si at jeg ser det som en hatefull handling. Det er lov å brenne et flagg, og det er også lov å brenne en hellig tekst. Jeg er sterkt kritisk til en sånn handling, men hatkriminalitet er ikke riktig ord for meg å bruke, sier Støre.
– Jeg tenker at i år er det veldig viktig at vi tar vi gleden tilbake. Vi hadde en stor solidaritetsmarsj i fjor høst, men den var preget av mye alvor. Nå er det pride, nå er det kjærligheten, og det er veldig viktig i dag.
Nylig avgått kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sa tidligere lørdag at hun føler seg trygg i årets parade.
– Det er ekstra viktig å være synlig nå og vise at vi ikke lar oss true til taushet. Oslo-politiet har sørget for at sikkerheten er så god som den kan være, så jeg føler det er trygt og godt å være i parade nå.
– I år er det pride som planlagt, og du hører stemningen i byen, sa en entusiastisk Støre før avmarsj.
Mehl sa til VG lørdag at dette måtte være en dag for å bruke farge på jobben. Selv var hun ikledd en knallgrønn kjole.
Innsatsleder Lars Kostveit i Oslo-politiet sier til NTB at det ikke er kommet noen konkrete eller direkte trusler mot årets pridearrangement.
Det har vært flere tilfeller av brenning av prideflagg før årets pridemarkering. Støre omtalte nylig både flaggbrenningen og brenningen av koranen i Sverige som «hatkriminalitet».
Høyre-leder Erna Solberg sier det er viktig at politiet tar hatkriminalitet på alvor og svarer på dem som kommer med hatytringer. Også hun gikk i tog lørdag.
(©NTB)