Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk prøvekjøre fartøyet Combatant Craft Medium da han besøkte amerikanske spesialstyrker på Virginia Beach. Foto: NSW Chief Dustin Kelling / U.S. Navy Photo / Handout / NTB

Støre besøkte amerikanske spesialstyrker i USA

– Norge må gjøre hjemmeleksene. Vi må styrke vår evne til å levere i en kompleks sikkerhetssituasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre på besøk hos amerikanske spesialstyrker.

Av NTB | 23.09.2024 23:21:12

Politikk: – Realiteten er at vi ikke alle kan være sterke overalt. Vi vil lære av hverandre, men det vi egentlig må tenke på er hvordan vi kan integrere våre felles styrker, sier generalløytnant og nestkommanderende for de amerikanske spesialsoldatene Frank Donovan til NTB.

– Det er da vi faktisk er i stand til å utnytte alle våre evner sammen for å motvirke aggresjon i nord, legger han til

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i USA i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York. På veien søndag stanset imidlertid statsministeren for et besøk ved de amerikanske maritime spesialstyrkene ved Virginia Beach i Virginia.

Denne høyt spesialiserte gruppen samarbeider med norske maritime spesialstyrker om det helt sentrale i forsvaret av Norges områder i nord og helt opp i Arktis. Å få snakke direkte med dem i uniform som håndhever jobben i det daglige, er viktig, sier Støre om besøket til NTB.

– Norge må gjøre leksene sine, ha tropper som er engasjerte og trent og godt finansiert, og vi har en plan for det, og vi har tatt beslutninger, historiske beslutninger, for å styrke våre evner i en kompleks sikkerhetssituasjon etter Russlands invasjon av Ukraina, sier Støre.

Statsministeren understreker at Norge ikke skal utgjøre en trussel mot noe land, men sier samtidig at vi må sikre oss mot at ingen vil true oss.

Siden 2021 har norske og amerikanske spesialstyrker samarbeidet tett om oppgaven med å sikre nordområdene, i et historisk samarbeid som også innbefatter Storbritannia. Støre tror ikke valget i november vil påvirke forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA.

– Jeg opplever på de jeg møter her nå, som er på høyt militært nivå, at betydningen av nordområdene for global sikkerhet og for amerikanske interesser er veldig klar. Så har jeg alltid sagt at det er også opp til Norge å argumentere og forklare hvorfor dette er viktige områder for et sterkt alliert samarbeid. Så uansett hvem som vinner i valget, så skal Norge også være aktivt for å øke den forståelsen, sier Støre.

I nordområdene like øst for grensen til Norge har Russlands sitt aller største lager av atomvåpen og store deler av nordflåten. Havet mellom Finnmark og Svalbard er veien ut i Atlanterhavet for russiske fartøy og ubåter. Kontroll i disse farvannene er ikke bare et spørsmål om sikkerhet for Norge.

Sammen med generalløytnant Frank Donovan og sjefen for de norske spesialstyrkene, generalmajor Joar Eidheim, fikk statsministeren en omvisning.

USAs rivalisering med Kina i Stillehavet trekker amerikansk oppmerksomhet vekk fra Europa. Samtidig er den geopolitiske oppmerksomheten rundt Arktis stigende, hvor blant annet også Kina har meldt seg på. Også i den sammenheng har Norge derfor en viktig strategisk posisjon.

Den amerikanske generalen understreker viktigheten av å delta i forsvaret av nordområdene. Norske soldater er dessuten eksperter på å operere i kalde, mørke og ugjestmilde områder. Dette kan de amerikanske styrkene støtte opp under med sine ressurser

Mens de amerikanske styrkene kan bidra med mye materiell som fly og digre ubåter, er norske og britiske soldater mer trent til å operere under harde værforhold i nordområdene.

Under besøket fikk statsministeren også prøvekjøre et maritimt fartøy (Combatant Craft Medium – CCM), samme type amerikanskprodusert patruljebåt som også skal innføres for norske spesialsoldater fra neste år i Ramsund.

– Dette er et viktig sikkerhetselement for Norge, sier han om samarbeidet.

Avtalen mellom Norge og USA om samarbeid mellom spesialstyrkene i nordområdene ble undertegnet av daværende forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) og hans amerikanske motstykke Lloyd Austin i november 2021. Bare noen uker senere invaderte Russland Ukraina, og med det forandret sikkerhetspolitikken til hele Nato seg.

– Dette er verken nytt samarbeid eller nytt vennskap, sier Donovan til NTB og understreker at norske og amerikanske spesialstyrker over år har utviklet et tett og tillitsfullt forhold etter samarbeid blant annet i Afghanistan.

– Vi har ekspertisen og kunnskapen om å operere i dette området, men USA bringer andre ressurser som hjelper oss i møte med dagens og morgendagens utfordringer, sier Eidheim.

(©NTB)

Flere nyheter: