Storbritannia og Frankrike i gang med fredsplan for Ukraina
Storbritannia skal sammen med Frankrike og muligens andre samarbeide med Ukraina om å utarbeide en fredsplan, sier statsminister Keir Starmer.
Foruten Storbritannia og Frankrike vil «muligens ett eller to andre» land delta i dette arbeidet, ifølge Starmer.
Den britiske statsministeren sier at han har snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Frankrikes president Emmanuel Macron, og at de er enige i planen.
Også USAs president Donald Trump har gitt tommel opp.
Ifølge Politico er det snakk om å bygge en «koalisjon av villige» som skal gi Ukraina sikkerhetsgarantier hvis eller når det blir enighet om en fredsavtale.
– Vi må finne de landene i Europa som er villige til å være litt framoverlente, sier Starmer.
Norge er så langt ikke blitt bedt om å bidra til å utarbeide fredsplanen.
– Storbritannia og Frankrike er de som har kommet lengst i tenkningen rundt dette, og det er derfor president Macron og jeg jobber med denne planen, som vi deretter vil diskutere med USA, sier han videre.
Starmer tok søndag imot en lang rekke europeiske statsledere i London.
– Dette er et avgjørende øyeblikk for Europas sikkerhet. Å sikre en god utgang for Ukraina er ikke bare et spørsmål om rett og galt, det er avgjørende for sikkerheten for alle landene her og mange andre land også, sier den britiske statsministeren.
Men usikkerhet om hvorvidt USA er villig til å komme til unnsetning dersom styrkene skulle bli angrepet, en såkalt «backstop», har hindret framdriften.
Vurderingen er at en slik backstop må være på plass for å avskrekke Russlands president Vladimir Putin fra å angripe Ukraina igjen.
Men til nå har ikke USA og Donald Trump vært villig til å være en slik siste skanse.
Et militært sterkt Ukraina som om nødvendig kan kjempe videre og som vil ha en sterk forhandlingsposisjon, er en av premissene han trekker fram.
Europa må også bidra med sikkerhetsgarantier, og USA må være med på notene, sier han.
– Man kan ikke ha en avtale som faller fra hverandre, og det er dette Zelenskyj med rette er bekymret for, sier Starmer.
– Dette er åpenbart noe som må diskuteres, sier Starmer.
Britenes statsminister understreker at han stoler på USAs president Donald Trump, men ikke på Russlands president Vladimir Putin.
– Tror jeg på Donald Trump når han sier at han ønsker en varig fred? Svaret på det er ja, sier han.
– Jeg tror vi har tatt et steg i riktig retning, sier Starmer til BBC.
Frankrike og Storbritannia har også jobbet med å snekre sammen et konkret forslag om å sende fredsbevarende styrker til Ukraina når en våpenhvile er på plass.
Tre premisser må på plass for å få en slutt på kampene i Ukraina, mener den britiske statsministeren.
I hvilken grad en eventuell fredsplan vil innebære at Russland får beholde områder de har okkupert, vil han ikke kommentere.