Stoltenberg utfordret på oljefondets investeringer i Israel
Hva skal egentlig til for at du instruerer oljefondet til å trekke seg ut av selskap som bidrar til Israels folkerettsbrudd i Palestina, var spørsmålet finansminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i Stortinget tirsdag.
Krig og konflikter: Spørsmålet kom fra flere partier under finanskomiteens åpne høring om statens pensjonsfond.
Andreas Sjalg Unneland (SV) viste til at oljefondet ifølge rapporten Don’t Buy into Occupation er den største europeiske investoren i selskap som profitterer på Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder.
– Hva skal til før finansministeren gir samme beskjed til oljefondet som ble gitt i forbindelse med Russlands grove brudd på folkeretten? Hvor går grensen for når ministeren vil be oljefondet om umiddelbart å selge seg ut av selskap som bidrar til Israels krigsforbrytelser og ulovlige okkupasjon, spurte Unneland.
Det samme ville MDGs Sigrid Zurbuchen Heiberg ha svar på.
– Oljefondet er den største enkeltinvestoren i Israels ulovlige okkupasjon og veldig mange nordmenn lurer nå på hvilket verdigrunnlag fondet bygger på, påpekte hun.
Han påpekte at beslutningen om å selge seg ut av russiske selskap etter invasjonen av Ukraina, ble tatt som følge av at det ble innført omfattende internasjonale sanksjoner mot landet.
– Vi har ikke gått inn for en alminnelig boikott av Israel, men vi har gått inn for at vi skal gå ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, sa Stoltenberg.
Det er opp til Stortinget å avgjøre om retningslinjene skal endres, understreket han.
– Retningslinjer vil jo hele tiden være gjenstand for vurdering. Men de retningslinjene vi har nå, er bredt forankret i Stortinget, og de er kloke og gode, sa Stoltenberg.
Etikkrådet viser på sin side til at retningslinjene de er satt til å forvalte, «ikke er ment å føre til utelukkelse av selskaper med enhver form for tilknytning til folkerettsbrudd».
Etikkrådets leder Svein Richard Brandtzæg medga under tirsdagens høring at fondet i dag er investert i en rekke selskap som på ett eller annet vis kan knyttes til Israels okkupasjon av palestinske områder.
– Oljefondet er så vidt vi kan se investert i 13 av disse selskapene, mens sju er utelukket som følge av de etiske retningslinjene, sa han under høringen.
– Det er ikke gitt noen oppfordring fra FN om hvordan investorer eller andre skal forholde seg til disse selskapene, la han til.
– Få fond har tydeligere og klarere retningslinjer enn oljefondet, lød Stoltenbergs svar.
I henhold til dagens retningslinjer er det Etikkrådet, som er oppnevnt av Finansdepartementet, som avgjør om selskap skal kastes ut av oljefondets portefølje.
Brandtzæg viste blant annet til en svarteliste over 97 selskap med virksomhet i de okkuperte palestinske områdene, utarbeidet av FNs høykommissær for menneskerettigheter.
(©NTB)