LIVESENTER
Menu
Trump-toll og handelskrig vil dominere diskusjonene på vårmøtet til IMF og Verdensbanken denne uka. Der vil også finansminister Jens Stoltenberg være til stede. Foto: Javad Parsa / NTB

Stoltenberg til IMFs vårmøte – handelskrig topper agendaen

Ukraina og klima havner i baksetet når verdens finansministre samles til økonomisk toppmøte i Washington. Trump-toll og handelskrig dominerer agendaen.

Av NTB | 22.04.2025 13:12:08

Økonomi og næringsliv: Blant dem som skal delta på vårmøtet til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) denne uka, er Jens Stoltenberg.

Finansministeren skal også møte USAs president Donald Trump sammen med statsminister Jonas Gahr Støre torsdag.

I tillegg skal han delta på G20s finansminister- og sentralbanksjefmøte, opplyser Finansdepartementet.

Fra Europa kommer en lang rekke ministre og EU-kommissærer, blant dem økonomikommissær Valdis Dombrovskis og finansministrene fra Tyskland, Frankrike, Spania, Sverige og Storbritannia.

Alle stiller med samme spørsmål i bakhodet, skriver Reuters: Hvem kan jeg snakke med for å få en handelsavtale med USA – uten toll?

IMF-direktør Kristalina Georgieva advarte før påske om at verden trolig må belage seg på en betydelig redusert økonomisk vekst.

Derfor havner andre viktige saker, som klimakrisen, krigen i Ukraina, fattigdomsbekjempelse og inflasjon, i skyggen.

– Handelskrigen vil dominere. Dette vårmøtet blir helt annerledes, dominert av én enkelt sak, sier senioranalytiker Josh Lipsky ved Atlantic Council’s GeoEconomics Center til Reuters.

USA har også truet med å forlate institusjonene, som de bidro sterkt til å bygge opp etter andre verdenskrig. Det kan gjøre både Verdensbanken og IMF svakere, noe som igjen innebærer en akutt risiko for fattige land med høy gjeld, som er avhengig av økonomisk hjelp fra Verdensbanken.

Trump har innført 145 prosent toll på varer fra Kina, som har svart med en toll på 125 prosent på amerikanske varer.

Handelskrigen mellom de to stormaktene har nok krutt i seg til å endre hele det globale handelsbildet, advarer analytikere.

Blant annet er det stor frykt i EU for at kinesiske varer vil oversvømme det europeiske markedet.

Trumps plan er å tvinge Kinas president Xi Jinping til forhandlingsbordet ved å presse Kinas handelspartnere til ikke å videresende kinesiske varer til USA.

Xi har også lovet knallhard kamp mot Trump. Ifølge analytikere kan mye tyde på at Kina har bedre kort på hånden enn USA, ikke minst et moralsk overtak.

Kina har også innført eksportforbud av sjeldne jordarter til USA, noe amerikanerne er avhengige av i produksjonen av blant annet F-35 jagerfly.

Trump-tollen truer nå med å utvikle seg til den verste handelskrigen på et århundre, skriver Bloomberg.

Mens mange land er mest opptatt av en deal med Trump, vil andre, særlig Kina, diskutere hvordan et globalt finans- og handelssystem kan fungere uten amerikansk lederskap.

Xi truer på sin side med «resolutte gjengjeldelsestiltak» mot land som prøver å smiske med Trump, og som går med på noe som skader Kina, skriver Guardian.

(©NTB)

Flere nyheter: